Nya fall av mystisk hundsjuka i Norge

Nya fall har upptäckts av den mystiska hundsjuka som i fjol drabbade hundratals norska hundar. Det handlar om blodiga diarréer, kräkningar och försämrat allmäntillstånd som i vissa fall leder till att hunden dör.

Norska hundägare uppmanas hålla hunden isolerad och uppsöka veterinär om hunden insjuknar med blodiga diarréer, kräkningar och försämrat allmäntillstånd. Arkivbild: Gettyimages

NRK rapporterar att ett 20-tal hundar med de specifika symtomen den senaste tiden har konstaterats i Norge, enligt norska Veterinärhögskolan. I en del fall har hundarna dött och liksom i fjol kan myndigheterna inte säga vilken dödsorsaken varit.

Bakterie

Flera hundar har konstaterats ha bakterien Providencia alcalifaciens, men det är inte fastställt att den orsakat sjukdomsutbrottet.

I fjol höst rapporterades hundratals fall och trots omfattande undersökningsarbete har veterinärer och forskare inte kunnat fastslå vad som orsakade att hundarna blev sjuka.

Hundarrangemang ställdes in och norska hundar var inte välkomna på exempelvis utställning i andra länder.

Kan inte förutse

– Nu är vi inte så bekymrade för ett liknande utbrott, men man kan ju aldrig förutse vad som sker, hur stor omfattningen kan bli vart efter, säger Ole Herman Tronerud, veterinär och seniorrådgivare vid norska myndigheten Mattilsynet, till NRK.

Hundägare vars hundar insjuknar med blodiga diarréer och kräkningar ombeds kontakta veterinär omgående. Hundar med symtom ska hållas skiljda från andra hundar.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼