Annons
Nya fall av mystisk hundsjuka i Norge | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 månader sedan hundar
Norska hundägare uppmanas hålla hunden isolerad och uppsöka veterinär om hunden insjuknar med blodiga diarréer, kräkningar och försämrat allmäntillstånd. Arkivbild: Gettyimages
Nya fall av mystisk hundsjuka i Norge
Nya fall har upptäckts av den mystiska hundsjuka som i fjol drabbade hundratals norska hundar. Det handlar om blodiga diarréer, kräkningar och försämrat allmäntillstånd som i vissa fall leder till att hunden dör.
NRK rapporterar att ett 20-tal hundar med de specifika symtomen den senaste tiden har konstaterats i Norge, enligt norska Veterinärhögskolan. I en del fall har hundarna dött och liksom i fjol kan myndigheterna inte säga vilken dödsorsaken varit.

Bakterie

Flera hundar har konstaterats ha bakterien Providencia alcalifaciens, men det är inte fastställt att den orsakat sjukdomsutbrottet. I fjol höst rapporterades hundratals fall och trots omfattande undersökningsarbete har veterinärer och forskare inte kunnat fastslå vad som orsakade att hundarna blev sjuka. Hundarrangemang ställdes in och norska hundar var inte välkomna på exempelvis utställning i andra länder.

Kan inte förutse

– Nu är vi inte så bekymrade för ett liknande utbrott, men man kan ju aldrig förutse vad som sker, hur stor omfattningen kan bli vart efter, säger Ole Herman Tronerud, veterinär och seniorrådgivare vid norska myndigheten Mattilsynet, till NRK. Hundägare vars hundar insjuknar med blodiga diarréer och kräkningar ombeds kontakta veterinär omgående. Hundar med symtom ska hållas skiljda från andra hundar.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!