Jaktnyheter

Ny framgång – Emil fick skjuta lodjur för Lyxa

Emil Åberg och hans finnstövartik Lyxa med det andra lodjuret som fälls den här licensjakten. Idag fick Emil skjuta för sin egen hund. Foto: Privat

På lördagen nådde Emil Åberg och hans unga finnstövartik, Lyxa, nya framgångar i lodjursjakten. Den här gången var det Emil som fick skjuta för sin egen hund.

"}}

– Jag stod på en sten i vasskanten och fick in lodjuret så nära att jag kunde skjuta hagel, berättar Emil.

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om Emil och hans tuffa sommar, då han tvingades avliva sin toppstövare, hamiltontiken Drilla, som drabbades av märkliga krampanfall. Se länk nedan.

Ojämn inledning

Han tog sig an finnstövartiken Lyxa och förväntningarna var inte speciellt högt ställda inför den första säsongen. I början av hösten upplevde Emil att Lyxa var ojämn och inte presterade några längre drev.

Men duon har nött på mycket i skogarna och nu har den 18 månader gamla hunden förstått vad husse önskar sig. Under februari tog hon två förstapris på jaktprov på räv och i onsdags sköt en passkytt ett lodjur för henne, se artikel nedan.

På lördagsmorgonen gick Emil och hans jaktkompisar ut på ny jakt i trakterna mellan Tärnsjö och Heby i Uppsala län. Spårsnö fanns inte, men en av jägarna hade hört det han bedömde var ett lodjur som lockade på andra lodjur.

– Vi gick ut på frisök – och jag släppte Lyxa direkt med samma rutinerade finnstövartik som i onsdags. Kompisarna tyckte att hon skötte sig så bra senast, så därför var hon med från början, berättar Emil.

Ståndskall i vassen

Ganska snart började den äldre tiken väcka och snabbt blev det drev.

– Det gick ned emot en sjö och där blev det stopp i vassen. Jag tänkte att Lyxa skulle vika ned sig, men det gjorde hon inte – det blev ståndskall inne i vassen, berättar Emil.

Han valde ett pass i sjökanten där vinden låg rätt. På platsen fanns en stor sten som Emil klättrade upp på.

– Rätt var det var kom lodjuret smygande i sjökanten och det anade inte mig, eftersom jag stod högt uppe på stenen. Jag sköt en hagelsmäll med drillingen och den lade sig. Sedan sköt jag ett skott till, för att vara säker på att det inte skulle bli något tumult när hundarna kom fram, berättar Emil.

”Sjöng härligt”

På det hela taget blev den en fantastisk dag för Emil och hans jaktkompisar.

– Det sjöng härligt i skogen när båda hundarna drev. Och så gick det så lugnt och fint – stövarna låg cirka en minut efter, säger Emil.

Hans första säsong med sin unghund har därmed gått helt över förväntan.

– Det här trodde jag inte tidigt på säsongen. Nu är det fällt en räv och två lodjur för henne, säger Emil.

Jagar flitigt

Emil och Lyxas framgångar är en produkt av bra hundmaterial i grunden, men också ihärdigt nötande i skogen. Emil är ute och jagar flera dagar i veckan med sin hund.

– Ju mer vi jagar desto större tur har vi, konstaterar Emil.

Lodjuret han sköt var en tolvkilos hona och den femte och sista i tilldelningen som fälldes i årets jakt i det norra jaktområdet i Uppsala län.