Jaktnyheter

Norska staten överklagar stoppad vargjakt i gränsreviren

Återigen sinkas den norska vargjakten av rättsliga processer. Nu överklagar regeringen den stoppade jakten i gränsreviren till högre instans. Foto: Gettyimages

Klimat- och miljödepartementet i Norge överklagar nu att Oslo tingsrätt stoppat vargjakten i gränsreviren som delas med Sverige.

"}}

– Jag tar del av tingsrättens dom. Jag håller fortfarande inte med om tingsrättens bedömningar och slutsats och kommer därför att överklaga ärendet till hovrätten, säger klimat- och miljöminister Espen Barth Eide på norska regeringens hemsida.

Svenska och Norska myndigheter var överens om att tre gränsrevir – Kockohonka, Ulvåa och Juvberget – skulle jagas i årets licensjakt. I Sverige kom jakten igång efter att först ha stoppats.

Jakten i Norge stoppades dock av Oslo tingsrätt. Stoppet kvarstår efter muntliga förhandlingar och nu överklagar alltså norska regeringen till högre instans, lagmannsrätten.

– Licensjakten på varg varar fram till den 15 februari. Jag hoppas därför att lagmannsrätten hanterar vår överklagan snabbt, så att saken blir klar medans det finns tid för att genomföra licensjakten, säger klimat- och miljöminister Espen Barth Eide på regeringens webbplats.

De överklagande föreningarna hänvisar till att det finns ett mål om norsk vargjakt som kommer upp i högsta instans i april. Det argumentet har juristerna vid Oslo tingsrätt tagit fasta på.

Även i fjol var det rättsliga tvister som försenade den norska vargjakten. Då kom inte jakten igång förrän den 11 februari.