Norsk tax vargdödad – svart helg för löshundsjakten

Lördagen och söndagen går till historien som en svart helg för den skandinaviska löshundsjakten. Nu uppdagas att ytterligare en hund dödats – en strävhårig tax som försvann under jakt på lördagen.

Taxen Luna blev fyra år. Hunden dödades av varg under jakt. Foto: Privat

Det är tidningen Moss Avis som bakom betalvägg berättar om jägaren Ole Jacob Johansen, vars fyraåriga tax Luna plötsligt försvann under jakt i Bærøe i Hobøl söder om Oslo i lördags eftermiddag.

Man letade efter taxen fram till klockan 01 på natten. Men det var först på söndagen som hunden kunde hittas med hjälp av en spårhund. Då var den delvis nedgrävd.

– På grund av att det låg jord på henne var GPS-signalerna borta. Jag var på platsen på lördagen men fann henne inte. Jag var nog två meter ifrån henne, berättar Ole Jacob Johansen för Moss Avis.

Tre hundar attackerade

Det regionala rovviltombudet, som jobbar på Statens Naturoppsyn, bekräftar för tidningen att det är varg som dödat taxen.

Området ligger inom det så kallade Hobølreviret. Jaktjournalen har rapporterat om en jämthundstik som dödades av varg i Hälsingland på lördagen, och en laikatik som skadades allvarligt vid en vargattack i Värmland på söndagen.

Ole Jacob Johansen med sin vargdödade tax. Foto: Privat

 

Taxen Luna dödades av varg söder om Oslo, i Bærøe. Karta: Google maps

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼