Annons
Norsk jägarkritik mot förbud att träna hund på varg | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan drivande hund
Norges jägar- och fiskarförbund kritiserar myndigheterna för förbudet att träna drivande hundar på varg. Arkivbild: Gettyimages.
Norsk jägarkritik mot förbud att träna hund på varg
Norges jägar- och fiskarförbund är skarpt kritiskt emot att Miljödirektoratet inte låter foxhounden Mira träna på vargjakt.
Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om american foxhounden Einar som norska skyddsjägare fick låna av Einars svenske ägare. Det blev succé. Det tog 200 mantimmar för jägarna i Alvdal och Tynset att fälla en varg för Einar. Året innan, när man jagade med hund i band, krävdes det 3 000 mantimmar. Drivande hund på varg och björn är förbjudet i Norge och därför genomfördes jakten på dispens från myndigheterna. En norsk jägare har köpt en avkomma efter Einar och därför ansökte kommunerna Alvdal och Tynset om dispens för att få träna hunden på varg under licensjakten.

”Hål i huvudet”

Men norska Miljödirektoratet sa nej. – Vi menar att det är hål i huvudet, och tycker att det är synd att direktoratet inte ser möjligheten att använda sig av vältränande jakthundar, också under licensjakten på varg, säger Roar Lyndby, jaktkonsulent på Norges jägar- och fiskarförbund organisationens webbtidning. Han pekar på att det funkar utmärkt i Sverige och Finland med drivande hundar i vargjakten. – Vi tycker att det blir för dumt att myndigheterna ska hålla igen på en så pass effektiv jaktmetod. Hur ska vi få duktiga hundar att fungera under skyddsjakterna när de inte får tränas? frågar sig Lundby.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!