Jaktnyheter

Myggplågan är här – så skyddar du din jakthund

Myggen är ett faktum och det gäller att skydda sin fyrfota jaktkamrat. Men hemmagjorda huskurer är inte alltid bästa lösningen. Foto: GettyImages

Myggbett, knott och andra bitande insekter är en plåga för både jägare och hund. Men fungerar hemmagjorda huskurer med allt från vitlök till lavendel?
- Risken är att man får ta till sådana mängder att medlet kan bli direkt retande för huden, säger Jaktjournalens husveterinär, Anna Pamuk.

"}}

Anna Pamuk driver Fjällveterinären i jämtländska Strömsund. När myggsäsongen är ett faktum, kan kliniken sälja lådvis med effektiva myggmedel. Men förutom medel att behandla hunden med, kan man skona sin jaktkamrat med eftertanke.

– Det är viktigt att hålla hundarna inne när det är skymning och gryning, när myggen och knotten är som mest aktiva. Vilka flygfän som är mest aktiva beror på var man är i Sverige, säger Anna Pamuk.

Får hunden många bett och eksem kan en akut farlig allergisk reaktion följa.

– Då gäller det att kyla och lindra med receptfri hydrokortisonsalva och gärna aloe vera-gel.

Anna Pamuk, veterinär på Fjällveterinären i Strömsund.

Huskurer utan studier

Tipsen om olika huskurer är många med allt från avkok på timjan, basilika, lavendel och eukalyptus, till pressad vitlök och äppelcidervinäger.

– Timjan är exempelvis antibakteriell, men det finns inga studier gjorda att någon av dessa huskurer faktiskt skyddar mot flygfän. När det gäller vitlök och chili kan dessa i sig själva verka direkt retande. Risken med alla dessa huskurer är förvärrade reaktioner på huden eller i mag- och tarmkanalen, säger Anna Pamuk. Det gäller särskilt hundar med känslig hud. 

– Eftersom mycket av immunförsvaret sitter i magtarmkanalen och huden gäller det att vara försiktig med sådant som hunden inte tål. Man ska istället lita på sådant som fungerar, säger Anna Pamuk.

Medel för människa och djur

Vad fungerar då? 

Många använder samma myggmedel på sina hundar som på sig själva, men eftersom de inte är registrerade på hund är risken för hudirritation stor. Prova i så fall på ett litet hudområde och se till att hunden inte slickar i sig medlet.

På Fjällveterinären rekommenderar man en myggspray som heter Centaura, ett preparat som är registrerat på människa, häst och hund (registrerat i Norge).

– Folk är lyriska över hur bra den funkar just mot myggor och knottangrepp. Vi har provat så många varianter av myggprepreparat på hund, men just detta är outstanding för både hund och människa i den myggrika jämtska fjällvärlden, säger Anna Pamuk.

Preparat med parasitdödande läkemedel ska vara repellerande, det vill säga avvisande för insekten. Preparatet fungerar bra tillsammans med andra preparat som fästinghalsband, generellt kan man säga att dessa receptfria preparat inte interagerar med medicin.