Jaktnyheter

Möjlig vargföryngring i Jönköping

Syskonparet i Jönköping kan ha fått valpar. Foto: GettyImages

Vargparet i Brängenreviret kan ha fått valpar. Det handlar om ett syskonpar från Tivendereviret och eventuella avkommor bedöms som unika och viktiga av vargforskare.

"}}

Enligt tidigare uppgifter så ska det handla om två syskon från Tivedenreviret som slagit sig ner i gränstrakterna mellan Jönköpings län och Västra Götaland. För några månader sedan protesterade boenden i Ulricehamn mot det nya vargreviret.

Protesterna skedde genom en namninsamling med namnet Brängenupproret och fler än 1.200 personer har skrivit under.

Ska undersökas

Jönköpings-Posten skriver att länsstyrelsen i sensommar ska undersöka om det fötts några valpar i reviret.

– Men om det skett så är de så små nu att de ligger i lyan. Vi kan få det bekräftat först sen i sommar när de lämnat lyan, säger Linda Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jönköpings län, till JP.

Eventuella valpar efter syskonparet i Brängenreviret bedöms bli genetiskt viktiga för stammen, trots inavel.

­- De har en kombination av gener som inga andra vargar bär i Sverige, sa vargforskare Olof Liberg till jaktjournalen i vintras.

Flyttade från Norrbotten

Vårvinterna 2013 körde statliga tjänstemän ned två vargar från Norrbotten till Tiveden i Örebro län. De visade sig vara helsyskon och efter ett par säsonger försvann hanen. Ingen av deras avkommor tog sig in i vargstammen utan sköts i skyddsjakter, dödades i viltolyckor eller försvann.

Sedan träffade tiken en ny hane som hon fick flera kullar tillsammans med. Tre av dem är konstaterade i olika revir runt om i Sveirge, vilket Jaktjournalen har berättat.

Det var den 15 januari i år som länsstyrelsens personal i Jönköpings län, spårade de två vargar i trakterna av Liared, mellan Mullsjö och Ulricehamn.

DNA-analysen av deras spillning visade att det handlar om helsyskon från Tiveden.

Länsstyrelsen ska ha ett möte med Lantbrukarnas riksförbund senare i juni, för att informera om Brängenreviret.