Mystisk dödlig smitta hos hundar befaras i Norge

Minst 20 norska hundar har dött och nu misstänker myndigheterna att det handlar om en smittsam och dödlig hundsjukdom. Svenska hundägare uppmanas att avvakta med att resa med sina hundar till Norge.

Minst 20 hundar har dött i Norge och myndigheterna vet inte om det är bakterier, virus eller förgiftning som ligger bakom dödsfallen. Foto: Mikael Moilanen

Aftonbladet berättar att minst 20 hundar dött, främst i området kring Oslo men också i Bergen i västra delen av Norge och Trøndelag i norr.

Symtomen hos hundarna har varit blodig diarré i kombination med kräkningar och snabbt försämrat allmäntillstånd. Man vet inte om det är bakterier, virus eller förgiftning som orsakar sjukdomstillståndet.

Hund som uppvisar ovanstående symtom ska tas till veterinär snabbt.

Inställda hundevenemang

De norska myndigheterna råder hundägare att inte låta hundar träffa andra hundar. Olika typer av hundevenemang ställs in.

I Sverige går Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ut med råd till hundägare:

– Jag tycker att man ska försöka ha lite is i magen, till man har fakta. I väntan på det är det väl bra att avvakta med att resa till Norge med hund och det är alltid viktigt att ha en välvaccinerad hund, säger Lotta Gunnarsson, veterinär vid SVA, till Aftonbladet.

Norska hundar stoppas från att delta vid tävlingar i Sverige.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.
ANNONS ▼

Annonser