Jaktnyheter

Mystisk dödlig smitta hos hundar befaras i Norge

Minst 20 hundar har dött i Norge och myndigheterna vet inte om det är bakterier, virus eller förgiftning som ligger bakom dödsfallen. Foto: Mikael Moilanen
Minst 20 norska hundar har dött och nu misstänker myndigheterna att det handlar om en smittsam och dödlig hundsjukdom. Svenska hundägare uppmanas att avvakta med att resa med sina hundar till Norge.
Aftonbladet berättar att minst 20 hundar dött, främst i området kring Oslo men också i Bergen i västra delen av Norge och Trøndelag i norr. Symtomen hos hundarna har varit blodig diarré i kombination med kräkningar och snabbt försämrat allmäntillstånd. Man vet inte om det är bakterier, virus eller förgiftning som orsakar sjukdomstillståndet. Hund som uppvisar ovanstående symtom ska tas till veterinär snabbt.

Inställda hundevenemang

De norska myndigheterna råder hundägare att inte låta hundar träffa andra hundar. Olika typer av hundevenemang ställs in. I Sverige går Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ut med råd till hundägare: – Jag tycker att man ska försöka ha lite is i magen, till man har fakta. I väntan på det är det väl bra att avvakta med att resa till Norge med hund och det är alltid viktigt att ha en välvaccinerad hund, säger Lotta Gunnarsson, veterinär vid SVA, till Aftonbladet. Norska hundar stoppas från att delta vid tävlingar i Sverige.