Jaktnyheter

Lodjursjägare sökte veterinär – möttes av ”fuck off”

Den skadade laikan fördes till veterinär. Där fick jägaren ett "fuck off" som svar av mannen som öppnade dörren. Foto: Privat
Johan Kvernlands laika skadades vid lodjursjakt och han sökte vård på Gratian djurklinik i Slussfors i Västerbotten. – Mannen som öppnade dörren sa på engelska: If you hunt lynx, you can fuck off and find a vet in Norway, berättar Johan Kvernland.
Det var på onsdagen som norrmannen Johan Kvernland gick på eftersök på ett påskjutet lodjur i de västra delarna av Västerbotten. Lodjuret rev hunden som visade sig blöda på flera ställen i huvudet och framdelen av kroppen när lodjuret väl avlivats. Johan Kvernland jagade tillsammans med Per Henning Utsi som bor på Boxfjäll och han rådde honom att söka vård hos närmaste veterinär, Gratian djurklinik i Slussfors. Det var en resa på två mil och när Johan knackade på dörren hos veterinären öppnade en engelsktalande man. – Han frågade vad hunden råkat ut för och sa sedan: If you hunt lynx, you can fuck off and find a vet in Norway. Sedan slängde han igen dörren, berättar Johan.

Åkte till Norge

Han fick ta sin skadade hund och istället köra 15 mil till Mo i Rana och en norsk veterinär. Annette Kriller är veterinären som driver Gratian djurklinik i Storfors och hon säger till Jaktjournalen att kliniken var stängd och att hon tjänstgjorde på ett annat ställe. Hon berättar att det var hennes man som öppnade dörren och mötte Johan. – Han är ingen veterinär utan han bor här, precis som jag. Han har sagt att kliniken är stängd. Sedan har han säkert sagt någonting om vad han tycker om lodjursjakt. Och han kan ju säga vad han vill och vad han tycker om jakten, säger Anette Kriller.

”Jobbar inte på djurkliniken”

Men han jobbar ju på djurkliniken. – Nej, han jobbar inte på djurklinken, säger Annette Kriller. Men det skriver han ju på sin facebooksida. – Han jobbar inte på kliniken – ni kan kolla på mina lönelistor. Folk kan skriva vad de vill på Facebook. Jag kan inte tro att du tar det som trovärdig källa, säger Annette Kriller. Menar du att det inte spelar någon roll vad din man skriver på Facebook? – Precis, svarar Annette Kriller. Hur känner du för det här, att du är veterinär och din man hamnar i sådana här kontroverser med djurägare och påstår sig företräda veterinärkliniken? – Han skulle kanske ha lämnat dörren stängd – det kanske hade varit det bästa. Men han har berättat att kliniken var stängd – och sedan har han pratat med honom om vad han tycker om lodjursjakt, säger Annette Kriller.

Skulle aldrig neka vård

Hon poängterar flera gånger att hon aldrig skulle neka en lodjursjägare och hans skadade hund vård. – Men det betyder inte att jag måste tycka om lodjursjakten eller folk som jagar lodjur. Det är ju två helt olika grejer, säger Annette Kriller. Så du tycker inte heller om lodjursjakt? – Nej, svarar Anette Kriller. Hennes man berättar att han öppnade dörren och meddelade Johan Kvernland att kliniken var stängd denna onsdag, precis som den är alla onsdagar. – Jag fick veta att han jagat lodjur och berättade väldigt klart och koncist vad jag tycker om människor som trakasserar vilda djur. Det är inte jakt, säger mannen. Okej, och du jobbar på kliniken? – Nej, det gör jag inte. Jag bor på kliniken, den är också mitt hem. Men du skriver på Facebook att du jobbar på Gratian djurklinik. – Vad jag skriver på Facebook betyder ingenting. Jag bor här, det här är mitt hem. Jag är ingen veterinär och kliniken var stängd, säger mannen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21