Uppdaterad: Licensjakt på gråsäl förväntas inledas i vår

Naturvårdsverket öppnar upp för att den beslutade licensjakten på säl redan kan inledas nu i vår. Endast gråsäl förväntas ingå i licensjakten.

900 knubbsälar kan få fällas under licensjakten. Arkivfoto: Per Jonson

Det är tidningen Svensk Jakt som rapporterar om licensjakten. Enligt uppgift från Naturvårdsverket till dem kommer jakten inledas den 20 april och totalt 2 000 gråsälar.

I ett förtydligande till Jaktjournalen uppger Nils Mårtensson, handläggare på Naturvårdsverket att licensjakten endast inriktas på gråsäl.

– Det finns inget regeringsbeslut om licensjakt på de andra två sälarterna. För dessa kommer skyddsjakt fortfarande gälla. Men vi förslår en kvot på 900 knubbsälar och 400 vikare.

Enligt Nils Mårtensson hade Naturvårdsverket gärna sett att licensjakt infördes även på knubbsäl och vikare men det är inte deras beslut att fatta utan ligger på regeringens bord.

Någon områdesindelning kommer inte bli aktuellt. Inte heller krävs att sälarna fälls i anslutning till fiskeplatser eller redskap som skyddsjakten kräver.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼