Uppdaterad: Licensjakt på gråsäl förväntas inledas i vår

Naturvårdsverket öppnar upp för att den beslutade licensjakten på säl redan kan inledas nu i vår. Endast gråsäl förväntas ingå i licensjakten.

900 knubbsälar kan få fällas under licensjakten. Arkivfoto: Per Jonson

Det är tidningen Svensk Jakt som rapporterar om licensjakten. Enligt uppgift från Naturvårdsverket till dem kommer jakten inledas den 20 april och totalt 2 000 gråsälar.

I ett förtydligande till Jaktjournalen uppger Nils Mårtensson, handläggare på Naturvårdsverket att licensjakten endast inriktas på gråsäl.

– Det finns inget regeringsbeslut om licensjakt på de andra två sälarterna. För dessa kommer skyddsjakt fortfarande gälla. Men vi förslår en kvot på 900 knubbsälar och 400 vikare.

Enligt Nils Mårtensson hade Naturvårdsverket gärna sett att licensjakt infördes även på knubbsäl och vikare men det är inte deras beslut att fatta utan ligger på regeringens bord.

Någon områdesindelning kommer inte bli aktuellt. Inte heller krävs att sälarna fälls i anslutning till fiskeplatser eller redskap som skyddsjakten kräver.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼