Jaktnyheter

LEDARE: En våt dröm om en jaktfientlig jaktorganisation

Utspelet om att naturvårdsorganisationerna borde bilda en egen jaktorganisation förblir förhoppningsvis bara en våt dröm om en jaktfientlig gruppering som kan kapa åt sig jaktkortspengar, skriver Anders Ljung, Jaktjournalens chefredaktör.

Både Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund är splittrade. Hälften av distrikten står på var sin sida efter respektive årsstämma i juni. I juli dök det mycket lägligt upp en ny aktör bland jägarorganisationerna. Jägarprofilen Thomas Ekberg är initiativtagare till den nybildade jägarorganisationen Föreningen Sveriges Jägare.

"}}

Denna ledare publicerades i Jaktjournalen nummer 9 2021

Han påpekar att bildandet av Sveriges Jägare inte har gjorts på grund av att det stormar i de två andra jägarorganisationerna. Thomas Ekberg vill möta hoten mot jakten och främst värna om löshundsjakten. Han är öppen för samarbete med de befintliga jägarorganisationerna. Trots att det var mitt i semestermånaden blev det en vrålstart med cirka 1 200 betalande medlemmar redan efter de sex första dagarna.

Det som verkligen skiljer Sveriges Jägare från de två andra jägarorganisationerna är att det inte söks pengar till verksamheten från staten i form av jaktkortspengar i Viltvårdsfonden. Sveriges Jägare vill vara oberoende och går därmed miste om miljonregnet som gynnar de två traditionella jägarorganisationerna.

Oberoende och obyråkratisk

Det oberoendet gör att Sveriges Jägare aldrig kommer att få samma ekonomiska muskler att anställa konsulenter och bygga upp en egen byråkrati för att jobba med jaktpolitiska frågor.

Men de flesta av dem som betalar den blygsamma medlemsavgiften på 200 kronor till Sveriges Jägare gör det för att sända ett budskap, inte bekosta fler jaktbyråkrater. Det handlar troligen om missnöje mot splittringen i de andra två jägarorganisationerna och framför allt ilska mot de många hoten mot jakten.

Thomas Ekberg hävdar att Sveriges Jägare inte ska försöka ta över sådant som de större och mer etablerade jägarorganisationerna har resurser och spetskompetens för.

Frågan då är vad som blir profilen för Sveriges Jägare, mer än att de är oberoende från jaktkortspengar och är beredda skärskåda vilka aktörer som ska få ta del av jägarnas pengar. Här är Ekbergs kommentarer att det bland annat ska handla om jaktens framtid och kommande jägargenerationer. Dessutom ska allmänheten upplysas om jaktens samhällsnytta. Framtiden får visa hur bra det lyckas.

Någon annan ska jobba

Men så fort det gäller att faktiskt göra något praktiskt står Sveriges Jägare inför samma problem som hela Föreningssverige. Det är mycket svårt att hitta medlemmar som vill jobba ideellt, eller ens delta vid ett årsmöte.

De flesta jägare betalar årsavgifter för att få några trevliga medlemsförmåner och att andra ska jobba med att försvara jakten politiskt och driva olika projekt som stärker viltförvaltningens samhällsställning.

Sveriges Jägare är ändå värda ett stort och hjärtligt lycka till. Det finns plats för en ny, riktig jägarorganisation.

En våt dröm

Däremot blir det tummen ned för den nya jaktfientliga jaktorganisationen, som än så länge bara tycks vara en våt dröm hos Daniel Ekblom. Han är bland annat medlem i Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen.

I en debattartikel i Dagens Nyheter den 13 juli lanserade Daniel Ekblom att naturvårdsorganisationerna borde bilda en egen jaktorganisation. Själv påstår han att det inte handlar om att vara jaktfientlig. Men det lär vara få riktiga jägare som håller med om att det viktigaste är att verka för fler jaktförbud och fler rovdjur.

Vill stoppa Rovdjurskampanjen

Målet är bland annat att förbjuda all blyammunition och hindra licensjakt på stora rovdjur. Även Rovdjurskampanjen i Jaktjournalen ska stoppas om Daniel Ekblom får bestämma.

Givetvis handlar det här bara om att försöka utnyttja det nya systemet, där fler organisationer ska kunna få jaktkortspengar. Det är ett knep att kapa åt sig så mycket det går av pengarna som jägarna betalat för det obligatoriska jaktkortet.

Det sättet att finansiera en jaktfientlig politik undergräver hela jaktkortssystemet och är så provocerande att det känns väldigt frestande att genast swisha 200 spänn till Ekbergs nya jägarförening.