Jaktnyheter

LEDARE: Därför måste vi bli överdrivet vapenintresserade

Om mindre än ett år är det val. Ska jägare och vapenägare slippa bli jagade gäller det att rösta på något av de partier som går att lita på, skriver Anders Ljung, Jaktjournalens chefredaktör.

De kriminella gängen börjar ta över samhället. Det är grupperingar som upprättar egna vägspärrar och skrämmer kommunala myndigheter till tystnad och passivitet. Gängens skjutningar drabbar hela samhället. Polis, barn och andra personer kan hamna i skottlinjen och i efterverkningarna berörs även legala vapenägare.

Denna ledare publicerades i Jaktjournalen nummer 10 2021,

Skottlossningarna sker nästan undantagslöst med smuggelvapen från utlandet. Ändå kan vi skyttar och jägare bara vara säkra på en sak när det gäller gängens skjutningar. Det innebär en fortsatt politisk agenda att det ska finnas färre och ”mindre farliga” legala vapen för målskytte och jakt.

Den falska läckagehypotesen

Här under krönikan av Erik Lakomaa om polisens hypotes att det är legala vapen som ”läcks” till kriminella. Därför är det ”angeläget att minska den totala mängden legala vapen i civila händer”, skrev polisen till Justitiedepartementet.

Men polisens Läckagehypotes är en myt. Det saknas både forskning och fakta som stöd för påståendet som präglat regeringens vapenpolitik efter 2015.

Det finns visserligen ett rättsfall om en ”jägare” i Dalarna. Med hjälp av sitt vapenhandlartillstånd köpte mannen in 298 vapen från cirka 15 vapenbutiker. 289 av vapnen saknas fortfarande och finns någonstans i den undre världen, enligt en artikelserie i Svenska Dagbladet från 2019.

Jägare pekas ut

Två av SvD-journalisterna som skrev om hur ”svenska jaktvapen sprids i den undre världen” fortsatte med debattboken Vapensmederna.

I mediesamtal om boken påstår författarna att det är ett flöde av vapen från jakt- och sportskyttebutiker till kriminella.

De som är involverade i vapenhandeln kan även vara tidigare ostraffade personer, ”vapensmeder”, som har vapenkunskaper för att de är sportskyttar och jägare, hävdar författarna.

Det kan handla om några fall de senaste åren där det donats med smuggelgods och vapendelar. Men istället för att peka ut jägare och skyttar i Sverige som ett generellt problem, när det gäller de kriminella gängens beväpning, hade det rimligtvis varit en mer vettig vinkel att ”jägaren i Dalarna” kunde ha stoppats tidigare om bara Polismyndigheten följt reglerna och gjort de kontroller de är skyldiga att göra.

Men det passar in lika illa i agendan bakom läckagehypotesen som att tjata om att det fortfarande är ett mysterium hur Glock-pistoler kunde försvinna från Regeringskansliet.

Var så säkra på att det kan komma nya försök att till exempel reglera löstagbara magasin, förbjuda halvautomater, stoppa moderna jaktstudsare som ser för ”farliga” ut och göra ammunition med blykulor olagligt.

Ses som ”överdrivet vapenintresserade ”

En twittrande s-politruk avfärdade kritiken mot magasinsregleringen med att det bara var ”överdrivet vapenintresserade” som härjade. Men i januari stoppade riksdagen för fjärde gången inrikesminister Mikael Damberg, S, från att reglera magasin.

Den rödgröna regeringen har dessutom fått över 15 tillkännagivanden i vapenfrågor sedan 2020. En majoritet i riksdagen har uppmanat regeringen att bland annat slopa femårslicenserna för målskyttevapen, ta bort licenskravet för ljuddämpare till jaktstudsare och utreda om vapenlicenshanteringen kan lyftas bort från polisen till en nyinrättad viltmyndighet. Men regeringen har struntat i att verkställa samtliga uppmaningar från riksdagen.

Rädda vapnen – rösta rätt

Om mindre än ett år är det val. Ska vi legala vapenägare vara säkra på att slippa bli jagade och fördomsfullt behandlade gäller det att bli just överdrivet vapenintresserade.

Lägg andra politiska överväganden åt sidan och rösta på något av de partier som går att lita på i jakt- och vapenfrågor.

Jakt och skytte är fortfarande en folkrörelse i Sverige. Räkna med att över en halv miljon legala vapenägarna kan göra skillnad i svensk politik.