Annons
Länsstyrelsen: "Det är inte en björn som bitit hästen" - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan björn
En skadad häst, panikslagna hästar i en annan hage och en ensam björnunge har fått det att surra av rykten om en björnattack i Edsele i Västernorrland. Foto: Privat, montage
Länsstyrelsen: "Det är inte en björn som bitit hästen"
En häst har påträffats med stora och blodiga skador i en hage i Edsele. Hästen mäter 175 centimeter i mankhöjd och väger 500 kilo. Folk i bygden tror att den har blivit biten av björn, men det avfärdar länsstyrelsens besiktningsman.
Urban Östman på länstyrelsen är säker på att den skadade hästen inte attackerats av björn. Han utesluter skador av rovdjur, men kan inte säga vad hästen skadat sig på. – Det är en stor hage med mycket stubbar med torrkvistar och stenar. Jag letar i hagen för att se om jag kan hitta någon plats där hästan kan ha skadat sig. En björn biter inte en häst nere i benen, säger Urban Östman. Men ryktena om en björnattack har tagit fart, mycket på grund av det faktum att en ensam, välmående björnunge uppehåller sig bara några kilometer från beteshagen där hästen hittats skadad.

Sårskador

Det var på torsdagen som makarna Mike de Hilster och Suzanne de Hilster van Wielink kom ut i hagen i Sel i Edsele och fann en av sina hästar med stora sårskador i båda bakbenen. När Jaktjournalen når hästägarna på fredagen är länsstyrelsens personal på plats för att besikta hästen. – Han är ute i hagen just nu och försöker hitta spår. Men det regnade kraftigt i går, så han hittar nog inga spår, berättar Mike Hilster van Wielink.

”Vet inte vad den råkat ut för”

Distriktsveterinär Ahmad Al- Rikabi från Sollefteå besökte gården på torsdagen och undersökte hästen. – Den har flera skador och de är inte typiska för de skador som uppkommer om den blir sparkad av andra hästar, eller om den skadar sig på något i hagen. Jag vet inte vad den råkat ut för, men jag kan inte utesluta att det är bettskador, säger Ahmad Al- Rikabi till Jaktjournalen. Bland människor i trakten misstänker man en björnattack. – Björnarna springer omkring överallt här, säger en jägare.

Ensam björnunge

Kåre Brorsson är jägare och föder upp Jämthundar  cirka fem kilometer från makarna Mike de Hilster och Suzanne de Hilster van Wielink gård. Häromdagen filmade han en ensam björnunge i området. – Den dök upp här i söndags eller måndags. Den ser välnärd ut och man funderar på om honan lämnat ungen här för att den inte ska dödas av någon främmande björnhane, säger Kåre Brorsson. Filmlippet kan ses längst ned i den här artikeln.

Två hästar sprängde staketet

Natten till torsdagen hände andra saker i trakterna kring Ramsele och Edsele som gör att människor funderar på om det är rovdjur som stryker kring djurhagarna. – Jag har två privata hästar i en hage cirka en mil från Sel och i går upptäckte jag att hästarna sprängt staketet. Någonting gjorde att de fick panik och mejade ned trådarna. Det har aldrig hänt förut, berättar Monia Häggkvist, som är ridskolechef och hästägare.

Främmande hanbjörn

Urban Östman på länsstyrelsen har nåtts av uppgiften att en ensam björnunge rör sig i närheten. Det är polisen som har ansvaret för björnungen. – Förmodligen har det kommit någon björnhane som gjort att honan gått ned till bebyggelsen och lämnat ungen där. Hon kan känna hanens närvaro på långt håll – innan hanen ser henne. Då ställer hon av ungen för att hanen inte ska ”knipsa” den, säger Urban Östman. Vi har film på ungen och den ser välnärd ut? – Ja, men det är en massa folk här och tar bilder på ungen och då är risken att honan inte vågar gå tillbaka och hämta ungen, säger Urban Östman. Se Kåre Brorssons filmklipp med den ensamma björnungen här:
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!