Jaktnyheter

Långa väntetider på vapenlicenser i Norge

Nya jägare riskerar att gå miste om kommande jaktsäsong i Norge. Arkivbild: Gettyimages

Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, tar strid för att få ned väntetiderna på vapenlicenser. I flera polisdistrikt kan väntetiden vara sju till åtta månader.

"}}

”Har du planer på att köpa ett nytt jaktvapen till jakten denna höst, är du redan för sent ute. De som drabbas hårdast är de nya jägare som riskerar att missa sin första jaktsäsong. NJFF, pressar på för att finna en lösning”, skriver NJFF på sin webbsida.

Nya regler som infördes i Norge den 1 juni i år, medför att den som vill låna ett vapen av någon måste ha vapenlicens sedan tidigare.

”Tusentals nya jägare”

”Nyutexaminerade jägare har oftast inte vapenlicens från förr, och då ryker hela jaktsäsongen om man ska vänta i månader för att få tillstånd från polisen för att kunna låna vapen”, skriver NJFF.

Förbundet jobbar nu med exempelvis skytterörelsen för att det införs tillfälliga regler som förhindrar att nya jägare och sportskyttar drabbas.

– Trögheten i administrationen riskerar nu att kväva praktiskt taget all rekrytering till jakt och skytte. Vi har nu tusentals nya jägare som ser fram emot jakt och föreningarna har mer än 400 planerade introduktionsjakterbjudanden för nya jägare i höst, säger jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF.