Jaktnyheter

Krönika: Därför vill vargvänner stoppa vargjakt med hund

Ett norsk skyddsjaktlag nekas att få träna en ung american foxhound till att jaga varg. I Sverige vet vi att hundjakt på varg är fantastiskt effektivt. Foto: Gettyimages
Vargvänner ogillar vargjakt med hund eftersom det är den överlägset mest effektiva jaktformen för att förvalta vargstammen. Det skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.
American foxhounden Einar lånades in från Sverige och gjorde succé i Norge när en varg sköts i Tynset den 20 juni. Läs om det här. Det gick åt 200 mantimmar för att få den fårdräpande vargen uppspårad, framdriven och avlivad med hjälp av Einar. Året före gick det åt 3 000 mantimmar i en skyddsjakt, när jägarna gjorde jobbet utan hund. I Norge är det förbjudet jaga varg och björn med drivande hund och därför jobbade american foxhounden på dispens. Deras stora effektivitet har tagits emot med glädje bland jägare och djurägare och – och sänt in chockvågor bland människor som sätter vargen framför allt annat i Norge.

Hävdar att löshund kan tränas kopplad

Norrmännen har också lånat american foxhound-tiken Häxan, som även hon står beredd att jaga varg i sommar. Och efter Einar och Häxan finns nu en elva månader gammal avkomma som norrmännen köpt. Hon heter Mira och skyddsjaktslaget i Alvdal vill börja träna henne för vargjakt. Men de norska myndigheterna säger nej, berättar NRK. – Att träna en hund är komplext, men det viktigaste är att hunden ska kunna följa spår. Du kan utföra träningen utan att släppa hunden, vet Terje Bøe, fackdirektör på Miljödirektoratet (motsvarande Naturvårdsverket), att berätta för NRK. Den som sysslat med löshundsjakt vet att det är struntprat. En löshund måste naturligtvis få arbeta lös om den ska tränas. I själva verket handlar hela striden om att löshundar på vargjakt har visat sig vara alldeles för effektivt för att falla i god jord hos vargvänner.

Sprider falsk bild

Den som följde den första svenska licensjakten på varg 2010 minns hur jägarna kämpade med skidor och snöskor och gick efter vargarna i spåren. Det var en svår och tidskrävande jakt som lyckades till slut, men som krävde en avsevärd arbetsinsats. På sociala medier gladdes vargvänner åt hur jobbig vargjakten var för jägarkåren. Sedan lärde vi oss av bland annat finnarna att använda hundar och jakten effektiviserades avsevärt. Nu sprider extremvärnarna den falska bilden av att hundar på vargjakt är djurplågeri, att det är stora, starka och snabba hundar som hetsar och stressar vargarna. Man visar upp bilder där hundar står och biter i döda vargar och hävdar att de biter i levande vargar likadant. I Sverige försöker Rovdjursföreningen få stopp på hundar av stövartyp i vargjakten. Jaktjournalen har berättat om det här.

Filosofisk analys saknas

I Sverige vet man inom förvaltningen att det inte är sant att vargen stressas våldsamt av jakthundar. Vargen är nämligen så totalt överlägsen fysiskt, att den aldrig behöver lida av betydligt mindre jakthundar som förföljer den. Blir hundarna för närgångna kommer de snabbt att bli ihjälbitna. Men skrönorna om vargjakt med hund sprids vidare utan kritisk granskning i Norge. Exempelvis upplåter statliga NRK mycket plats för norska djurrättsorganisationen NOAH som i grund och botten är helt emot vargjakt och hävdar att jakt med hund är plågsamt och stressande för vargarna. Ingenstans har jag sett NRK problematisera och analysera djurs lidande på ett filosofiskt plan. Är det mer plågsamt för en varg att jagas av hund än det är för skogens alla vilda djur att jagas av varg?

”Brist på erfarenhet”

Ordföranden i Norges Jägar- och fiskarförbund, Knut Arne Gjems: – Jag tror att det beror på brist på praktisk erfarenhet bland beslutsfattare. Det här är en jaktform som har använts lagligt både i Sverige och Finland. I Norge kan vi använda en hund som följer tyst efter viltet, men det är inte tillåtet att använda en hund som skäller, säger Arne Gjems till NRK. Sanningen är helt enkelt att vargvänner ogillar vargjakt med hund eftersom det är den överlägset mest effektiva jaktformen för att förvalta vargstammen. Överskarpa jakthundar som jagar varg blir inte långlivade. De sorterar ut sig själva, så att säga.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21