Kritiserade EU-riktlinjer omformuleras under februari

De kritiserade EU-riktlinjerna för hotade arter kommer att omformuleras under februari. Det menar EU-parlamentariker Fredrick Federley (C), som igår gjorde ett inspel hos EU-kommissionär Karmenu Vella. EU-kommissionen kommer också att vänta in avgörandet i den finska frågan innan den slutgiltiga versionen av dokumentet presenteras.

Fredrick Federley (C) trycker på inom EU för den svenska vargjakten. Foto: Gettyimages och Centerpartiet, montage

Det var igår, onsdag, som Fredrick Federley (C) och den finske EU-parlamentarikern Nils Torvalds hade möte med EU-kommissionär Karmenu Vella. Enligt Federley var syftet att ändra de skadliga skrivningarna i det så kallade guidelines, som Jaktjournalen skrivit om tidigare.

– Jag är nöjd med mötet, där jag och min finska kollega Nils Torvalds fått spela in vårt nordiska perspektiv. Jag kommer fortsätta följa den här processen nära och det är viktigt att även den svenska regeringen står upp för den svenska jakten i de kommande diskussionerna, säger Fredrick Federley.

Väntar in Finland

Karmenu Vella lät meddela att Kommissionen kommer att vänta in vägledandet från EU-domstolen i det finska fallet C-674/17. Frågan togs upp redan i Sveriges svar till utkastet där Sverige ville stryka stora stycken av dokumentet med hänvisning till just det finska fallet. Det var det stycket som utgjorde störst hot mot den svenska vargjakten.

Avgörandet i Fall C-674/17 kommer alltså att ha stor betydelse för den kommande rovdjursförvaltningen i Sverige.

Riktlinjer är inte bindande

Men oavsett utgång ska dessa riktlinjer ses just som riktlinjer – de kommer inte att förändra lagen. Så medlemsländerna är inte bundna att följa riktlinjerna även om de inte bör bli förvånade om Kommissionen väljer att ta en sådan avvikelse till EU-domstolen.

– Efter mötet så känner jag mig mer hoppfull att större hänsyn till regionala förutsättningar ska kunna tas. Jag hoppas och tror att EU-kommissionens nya utkast till riktlinjedokument, som antagligen kommer i februari, kommer ta större hänsyn till detta. Vargjakt är en naturlig del av rovdjursförvaltningen och som djurägare ska du ha rätt att försvara dig och din egendom om du tror att rovdjur ska angripa dig, avslutar Fredrick Federley.

Daniel Sanchez
0300-306 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser