Kritiserade EU-riktlinjer omformuleras under februari

De kritiserade EU-riktlinjerna för hotade arter kommer att omformuleras under februari. Det menar EU-parlamentariker Fredrick Federley (C), som igår gjorde ett inspel hos EU-kommissionär Karmenu Vella. EU-kommissionen kommer också att vänta in avgörandet i den finska frågan innan den slutgiltiga versionen av dokumentet presenteras.

Fredrick Federley (C) trycker på inom EU för den svenska vargjakten. Foto: Gettyimages och Centerpartiet, montage

Det var igår, onsdag, som Fredrick Federley (C) och den finske EU-parlamentarikern Nils Torvalds hade möte med EU-kommissionär Karmenu Vella. Enligt Federley var syftet att ändra de skadliga skrivningarna i det så kallade guidelines, som Jaktjournalen skrivit om tidigare.

– Jag är nöjd med mötet, där jag och min finska kollega Nils Torvalds fått spela in vårt nordiska perspektiv. Jag kommer fortsätta följa den här processen nära och det är viktigt att även den svenska regeringen står upp för den svenska jakten i de kommande diskussionerna, säger Fredrick Federley.

Väntar in Finland

Karmenu Vella lät meddela att Kommissionen kommer att vänta in vägledandet från EU-domstolen i det finska fallet C-674/17. Frågan togs upp redan i Sveriges svar till utkastet där Sverige ville stryka stora stycken av dokumentet med hänvisning till just det finska fallet. Det var det stycket som utgjorde störst hot mot den svenska vargjakten.

Avgörandet i Fall C-674/17 kommer alltså att ha stor betydelse för den kommande rovdjursförvaltningen i Sverige.

Riktlinjer är inte bindande

Men oavsett utgång ska dessa riktlinjer ses just som riktlinjer – de kommer inte att förändra lagen. Så medlemsländerna är inte bundna att följa riktlinjerna även om de inte bör bli förvånade om Kommissionen väljer att ta en sådan avvikelse till EU-domstolen.

– Efter mötet så känner jag mig mer hoppfull att större hänsyn till regionala förutsättningar ska kunna tas. Jag hoppas och tror att EU-kommissionens nya utkast till riktlinjedokument, som antagligen kommer i februari, kommer ta större hänsyn till detta. Vargjakt är en naturlig del av rovdjursförvaltningen och som djurägare ska du ha rätt att försvara dig och din egendom om du tror att rovdjur ska angripa dig, avslutar Fredrick Federley.

Daniel Sanchez
0300-306 21
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser