Kritiserade EU-riktlinjer omformuleras under februari

De kritiserade EU-riktlinjerna för hotade arter kommer att omformuleras under februari. Det menar EU-parlamentariker Fredrick Federley (C), som igår gjorde ett inspel hos EU-kommissionär Karmenu Vella. EU-kommissionen kommer också att vänta in avgörandet i den finska frågan innan den slutgiltiga versionen av dokumentet presenteras.

Fredrick Federley (C) trycker på inom EU för den svenska vargjakten. Foto: Gettyimages och Centerpartiet, montage

Det var igår, onsdag, som Fredrick Federley (C) och den finske EU-parlamentarikern Nils Torvalds hade möte med EU-kommissionär Karmenu Vella. Enligt Federley var syftet att ändra de skadliga skrivningarna i det så kallade guidelines, som Jaktjournalen skrivit om tidigare.

– Jag är nöjd med mötet, där jag och min finska kollega Nils Torvalds fått spela in vårt nordiska perspektiv. Jag kommer fortsätta följa den här processen nära och det är viktigt att även den svenska regeringen står upp för den svenska jakten i de kommande diskussionerna, säger Fredrick Federley.

Väntar in Finland

Karmenu Vella lät meddela att Kommissionen kommer att vänta in vägledandet från EU-domstolen i det finska fallet C-674/17. Frågan togs upp redan i Sveriges svar till utkastet där Sverige ville stryka stora stycken av dokumentet med hänvisning till just det finska fallet. Det var det stycket som utgjorde störst hot mot den svenska vargjakten.

Avgörandet i Fall C-674/17 kommer alltså att ha stor betydelse för den kommande rovdjursförvaltningen i Sverige.

Riktlinjer är inte bindande

Men oavsett utgång ska dessa riktlinjer ses just som riktlinjer – de kommer inte att förändra lagen. Så medlemsländerna är inte bundna att följa riktlinjerna även om de inte bör bli förvånade om Kommissionen väljer att ta en sådan avvikelse till EU-domstolen.

– Efter mötet så känner jag mig mer hoppfull att större hänsyn till regionala förutsättningar ska kunna tas. Jag hoppas och tror att EU-kommissionens nya utkast till riktlinjedokument, som antagligen kommer i februari, kommer ta större hänsyn till detta. Vargjakt är en naturlig del av rovdjursförvaltningen och som djurägare ska du ha rätt att försvara dig och din egendom om du tror att rovdjur ska angripa dig, avslutar Fredrick Federley.

Daniel Sanchez
0300-306 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼