Jaktnyheter

Kristdemokrater vill ha max 170 vargar i Sverige

Kristdemokrater i Uppsala län efterlyser att Sverige tar beslut om maxtak för vargstammen. Foto: Gettyimages

Tunga kristdemokrater i Uppsala län vill att den svenska vargstammen maximeras till 170 individer. Det är attackerna mot fårbesättningar i Siggefora-reviret som fått kristdemokraterna att reagera.

"}}

Det finns ett riksdagsbeslut att antalet vargar i Sverige som lägst ska vara mellan 170 och 270 individer. Sedan har Naturvårdsverket bestämt 300 som lägstanivå.

Nio vargattacker mot fårbesättningar har inträffat i Siggefora-reviret och nu har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt.

P4 Uppland rapporterar att Mikael Oscarsson, riksdagsledamot för kristdemokraterna, och partikamraten, regionrådet Björn-Owe Björk, vill att antalet svenska vargar maximeras till 170 stycken.

”Jätteproblem”

– Vi är inte emot att vargen ska finnas, men nu måste vi konstatera att det är för många vargar, som inte är rädda för människan har det visat sig i Tärnsjö. Och det här ställer till jätteproblem på landsbygden, säger Mikael Oscarsson till lokalradion.

Regionrådet Björn-Owe Björk tycker att det är jättebra att länsstyrelsen nu beslutat om skyddsjakt.

– Och vi ser ju att här hade man kunnat varit ännu mer proaktiv vid det första tillfället, när man ser de här beteendena hos vargarna bör man ha skyddsjakt snabbare, säger Björn Owe Björk till Radio Uppland.