Jaktnyheter

Jordbruksverket söker fler frivilliga jägare till pestzonen i Fagersta

Jordbruksverket bjurder in jägare från hela den avstängda zonen att delta i sökandena efter döda vildsvin. Rekryteringsmöte och utbildning ikväll i Fagersta. Arkivbild: Gettyimages

Jordbruksverket söker jägare inom hela den avstängda pestzonen för sökandena efter döda vildsvin i Fagersta. Samtidigt har frågan om ersättning till jägarna nu landat på landsbygdsdepartementets bord.
– Vi börjar med att söka frivilliga jägare i hela zonen med restriktioner. Sedan får vi se hur vi går vidare, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

Hittills är det främst jägare i de drabbade jaktlagen i Fagersta som letat kadaver efter döda vildsvin i skogarna strax utanför tätorten i Fagersta.

Det har förekommit olika uppgifter om hur många jägare som deltagit under lördagens och söndagens sökanden – siffran har varierat från 20 till 40 jägare.

Det är jägare som offrat hela dagar för hårda insatser i oländig terräng och under varma dagar.

Det behövs fler

Nu behövs betydligt fler frivilliga för att få jobbet gjort så snabbt och effektivt som möjligt.

På måndagen gick Fagersta kommun ut med ett meddelande på sin webbsida. Man inbjuder allmänheten till ett informationsmöte klockan 19.00 till 20.30 i Fagerstahallen. I samband med mötet kommer kommer man att ta upp intresseanmälningar från jägare som är intresserade av att delta i sökandena efter döda vildsvin.

Efter mötet, mellan 20.30 och 21.00, kommer intresserade jägare att utbildas.

Det är uppemot 100.000 hektar mark som stängts av för all aktivitet i Fagersta med omnejd. Zonen omfattar flera kommuner.

”Från hela zonen”

– Vi söker jägare från hela zonen. Hittills har vi bara nått de lokala jägarna i Fagersta, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Hur många jägare behöver ni i sökarbetet?
– Det kan jag inte svara på. Vi befinner oss i en planeringsfas, svarar Maria Cedersmyg.

Vad ska jägarna få lära sig under den halvtimme långa utbildningen?
– Vi ska prata smittspridningsvägar, hur man ser till att sköta fordon, kläder och skodon. Sedan vill vi registrera de jägare som ska delta. Det råder ju förbud mot att vistas i skog och mark och därför behöver vi kontroll över vilka som får lov att vara där, svarar Maria Cedersmyg.

Har tagit beslut om ersättning till jägare som deltar i sökandena?
– Nej, det arbetet pågår. Det finns ett förslag, men vi måste dra det med juristerna först. Vi har haft en kort dragning med landsbygdsdepartementet och frågan är var det finns sådana pengar och vilket konto de ska tas via. Vi håller på att skapa ett underlag till regeringen, svarar Maria Cedersmyg.