Annons
Joacim sköt drömbock - är det svenskt rekord? - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan guldbock
Joacim Rickling väntar nu på att trofén ska torka, så att den kan bedömas i slutet av oktober. Foto: Björn Eek och privat
Joacim sköt drömbock - är det svenskt rekord?
Joacim Rickling i Uppsala län sköt en bock med en närmast grotesk hornkrona. Renkokad vägde horn inklusive skalle 1.108 gram, vilket är mer än hornet med det gällande svenska rekordet och tidigare världsrekordet. – Min guldbock från i fjol ser ut som en pinnbock bredvid den här skallen, säger Joacim.
– Hornet är verkligen galet stort. Det kan vara rekord, säger Henrik Falk, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet i Märsta som också bedömer troféer för förbundet.Det var den 27 september den väldiga trofébocken gick i marken efter ett skott från Joacim Ricklings bössa.– Det var i Fiskbrunna på gränsen mellan Enköping och Håbo. Men den föll i Enköping – det är viktigt att framhålla, säger Joacim Rickling och skrattar.

Känd i två år

Den här bocken hade en jaktkompis haft koll på i två års tid. Man hade sett den på en åtelkamerabild från en saltsten.– Polarn har nog suttit och väntat på den 15 gånger och sett den jaga vildsvin i höstvete. En gång kom den också ut och han satt och siktade på den. Men då fokuserade han så mycket på hornet att han blev alldeles skakig och inte pallade med att skjuta, berättar JoacimDen 27 september sa kompisen åt Joacim att han kunde åka ut och sätta sig och titta efter bocken. Kompisen var själv upptagen husrenovering.Joacim kände på sig att det skulle bli en spännande kväll när han smög sig ut. Vinden låg perfekt och Joacim kunde kamouflageklädd sätta sig så att bara bösspipan och kikaren var synliga.– Det är en inäga i en dal i Fiskbrunna och Mälaren går in med ett vassbälte, berättar Joacim.

Då steg pulsen

Sent på kvällen kom först en get och en killing. Det fick pulsen att stiga, för geten och killingen hade den stora bocken haft sällskap med tidigare.Det var bara en kvart kvar till mörkret och då kom den stora bocken ut. Joacim höll i bra och kramade av skottet och bocken föll.– Den har varit en åttataggare tidigare, men nu hade den sju taggar, säger Joacim.

Tyngre än rekordbocken

Det gällande svenska rekordet på rådjurstrofé är en bock som fälldes i skånska Widtsköfle den 29 augusti 1982. Den mättes in till 246,9 poäng och noterades även som världsrekord.Den skånska rekordbockens huvud inklusive horn vägde 970 gram. Joacims bock från Enköping vägde 1.108 gram när skallen var renkokad.Nu väntar dock en viktminskning när skallen torkar.– Tidigare guldbockar jag skjutit har minskat 40 och 60 gram. Vi får se vad som hänt när det är dags att mäta in trofén officiellt i slutet av oktober, säger Joacim

”Galet stor”

Henrik Falk på Jägareförbundet i Märsta har sett bilderna på hornet och han är imponerad av trofén.– Den är galet stor – det kan vara ett rekord på gång. Skönhetspoängen är förhållandevis få jämfört med vikten, säger Henrik Falk.I Sverige används viktmetoden i kombination med olika skönhetsparametrar – hornens längd, utlägg, färg, rosenstockarnas höjd och bredd samt hur symetriskt hornet är.– Internationellt använder man sig av volymmätning, där man kontrollerar hur mycket vatten trofén tränger undan, säger Henrik Falk.

Bockjakten nummer ett

Nu får Joacim ge sig till tåls några veckor innan det är dags för trofébedömning och han får svaret på hur mycket rekord hans bock är.– Vi sparar de bockar som vi tror ska bli störst och kan skjuta dem när det är dags. Det gör jakten så otroligt kul. Jag skulle bli djävligt glad om det är en topp tio-bock bland dem som skjutits. Men jag kommer inte att lägga geväret på hyllan för det – bockjakten är nummer ett för mig. säger Joacim Rickling.
Mikael Moilanenmikael.moilanen@jaktjournalen.se070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!