Jämthund sköts under älgjakten och dumpades i en bäck | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 veckor sedan skjuten hund
En sjuårig jämthundstik, som ställt älg flera mil från hemmamarken i Kiruna kommun, sköts och kroppen dumpades i en bäck. Händelsen har polisanmälts men det utpekade jaktlaget nekar till att någon av dem sköt tiken. Arkivbild: Per Jonson
Jämthund sköts under älgjakten och dumpades i en bäck
Det utpekade jaktlaget nekar

I fredags var jämthunden Greja i Kiruna kommun ute på ett flera mil långt drev på älgar. Grejas ägare misstänker att tiken sköts när hon ställde älgarna. Dagen efter hittades den sjuåriga jämten dumpad i en bäck. Tikens Gps-halsband bärgades i annan större bäck av dykare som Grejas jaktlag anlitat.

Det är Norrländska Socialdemokraten, NSD, som rapporterar om händelsen som polisanmälts.

– Vi önskar innerligt att polisen lägger mer resurser på det här fallet. Jag har aldrig hört om något liknande. För det är fruktansvärt om älgjakten spårar ur. Sådant här får inte hända, säger Ove Larsson till NSD. Han är bror till Grejas ägare.

Mötte tre jägare som fraktade bort älgarna

Det var i fredags som jämthunden i Kiruna kommun drog iväg över sex timmar med några älgar tills det blev stopp på en annan jaktmark fler mil bort. Ove Larsson som åkt för att hämta tiken noterade att gps-positionen i mobilen visade en bäck. Greja var i övrigt spårlöst försvunnen. En stund senare hittade han tre män i området som fraktade bort två älgar från skottplatsen där hunden varit, enligt gps-loggen.

– Jag frågade efter hunden och de nekade, berättar Ove Larsson för NSD.

Grejas kropp hittades i en bäck

Hundägaren kom till platsen dagen efter. Grejas kropp hittades i en bäck. Gps-halsbandet togs upp av dykare från en annan bäck som är större.

Ove Larsson säger till NSD att förstår att det kan hända att en älghund skjuts av misstag när den jobbar med älg. Men han undrar varför de inblandade inte kontaktade ägaren och försökte lösa händelsen.

Ove Larsson misstänker alltså att tiken sköts när hon ställt de två älgarna och att trion han mötte är inblandade.

”Fick en kula som tack för älgarna”

­Även om det skjutits älg för Greja så var hon snäll, enligt Ove Larsson.

– Jag menar att man borde tacka Greja som kom med älg, men istället fick hon en kula som tack, kommenterar han till NSD.

Jaktledaren i det utpekade jaktlaget nekar dock och litar på vad medlemmarna i laget sagt. Det ska hållas ett möte i styrelsen om polisanmälningen och det faktum att händelsen gjort att jaktlaget hängts ut på sociala medier.

– Vi hade gått hem för dagen när det hela inträffade. De pekar ut en i vårt jaktlag som förövare och han nekar i sten, säger jaktledaren till NSD.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!