Jaktnyheter

Jämthund dödad av vargar under älgjakt

Jämthundshanen dödades av varg. Foto: Länsstyrelsen.

Tommy Granats fyraårige jämthundshane Otto dödades på lördagen av vargar i Lumsheden på gränsen mellan Dalarna och Gävleborgs län.
- Han gick på älgslag när det plötsligt hördes ett illvrål ifrån honom, berättar Tommy för Jaktjournalen.

"}}

Tommy Granat bor och jagar Lumsheden och var inbjuden i ett grannjaktlaglag som hundförare när tragedin inträffade. Hans fyraårige jämthundshane var mycket duktig och det har skjutits cirka 25 älgar för honom.

– Det var vid 13-tiden och han jobbade med älgslag och jag var ungefär en kilometer bort. En passkytt satt 400 meter ifrån och hörde alltihop väldigt tydligt. Hunden skrek ett illvrål och sedan blev det tyst. Passkytten gick dit och hittade hunden död, berättar Tommy Granat.

Jämthundshanen hade fått dödande bett över ryggen och hade bettskador i sidan av kroppen.

Man funderar på om det är vargar från Gullsjön som ligger bakom attacken. Eller om det är Korså-reviret som flyttat sina gränser.

Platsen där Otto dödades ligger cirka tre kilometer fågelvägen från den plats där en vargtik dödades i en vargattack i Hofors i början av oktober.

Jaktlaget avbröt älgjakten.

Hittade ingen avföring

Jag tror inte att några lag i området kommer att släppa hundar mer i år, även om det är älgar kvar att skjuta, säger Tommy Granat.

Tommy Granat och jämthunden Otto med sista älgen som fälldes för den fyraåriga jämthunden. Foto: Privat

Själv äger han en äldre älghund också, men den är pensionerad.

– Jag får skaffa en ny hund och börja om, säger Tommy Granat, är i färd med att begrava sin dödade jämthund när Jaktjournalen ringer.

Vid 14.45-tiden, alltså närmare två timmar efter att Otto dödats, observerade en privatperson i Lumsheden två vargar som sprang genom byn.

Den dödade jämthunden har undersökts av en besiktningsman Göran Vesslén från länsstyrelsen i Gävleborg.

– Jag hittade blodiga hårtussar men tyvärr ingen spillning. Det hade behövts avföring för att se vilka vargar som varit på platsen, säger Göran Vesslén till Jaktjournalen.

Nedan länk till vargattacken där jämthundstiken Minna dödades i området i början av oktober.