Jaktnyheter

Jämthund attackerad av varg under älgjakt

Jämthundstiken hittades med ryggen avbiten och fick avlivas. Foto: Privat

Hundföraren hörde att hans åttaåriga jämthundstik kämpade för sitt liv. När hon hittades hade vargarna bitit av ryggen på henne.

Händelsen inträffade norr om Hällefors i Örebro län i lördags. Jaktlaget var ute för att jaga älg och hunden drog iväg norrut. Hundföraren bestämde sig för att gå och koppla hunden och göra om släppet.

Plötsligt hörde han att hunden kämpade för sitt liv.

– Hon skrek allt vad hon kunde och det var fullt slagsmål, säger hundföraren som är så tagen av händelsen att han knappt orkar prata om den.

– Det är svårt, säger mannen, som dock bekräftar jaktledarens berättelse.

Bars ut i en filt

Hundföraren skrek allt vad han kunde och då tystnade hundens skrik.

– På strandkanten till Igelälven hittade man en hårtuss efter hunden och spår efter slagsmål. Därifrån hade vargarna släpat hunden över älven. Han fick åka runt och efter en stund hittade han hunden liggande i terrängen, berättar jaktledaren.

– Hon låg och skakade och jag försökte lyfta upp henne för att bära henne till vägen. Men då skrek hon och jag fick kalla på jaktkompisar som hjälpte mig att bära henne till bilen i en filt, berättar hundföraren.

Veterinären i Kumla behövde bara någon minut på sig för att konstatera att den åttaåriga jämthundstiken inte gick att rädda.

– Ryggen var avbiten, konstaterar hundföraren.

Misstänker Norrsjöreviret

I jaktlaget misstänker man att det är vargarna i det så kallade Norrsjöreviret som återigen varit framme. Länsstyrelsens besiktningsman topsade jämthunden och eventuellt kan DNA-prov visa vilka vargar som dräpt hunden.

Området har haft vargrevir i årtionden – bland annat vargen som kallades Ulrik i Ulriksbergsreviret.

– Vi har aldrig tidigare haft problem, men de här vargarna i Norrsjöreviret har varit för djävliga, säger jaktledaren.

Den drabbade hundföraren brukar normalt ha två hundar. Just nu hade han bara jämthundstiken som dödades i lördags.

– Jag kommer nog att skaffa en ny hund, säger mannen.