Det mystiska fallet med en tjuvskjuten älg i Hudiksvall är polisiärt uppklarat och mannen har fått sitt straff. Foto: Gettyimages, montage

Tjuvskytt som fällde älg på ståndskall nu straffad

Polisen klarade ut det mystiska ärendet med den okände tjuvskytt som i oktober fällde en älg på ståndskall och lämnade bössan kvar. Mannen har nu fått sitt straff.

"}}

Jaktjournalen rapporterade om fallet som inträffade i oktober.

Ett jaktlag på Hornslandet i Hudiksvall hade en hund som stod på grannmarken och skällde ståndskall på en älg.

Läste i tidningarna

Plötsligt hörde man ett skott. Men varken jägarna som rådde om hunden, eller grannjaktlaget, hade skjutit.

Företrädare för de båda jaktlagen gick då in till skottplatsen och fann en död älg och älghunden. När polisen anlände hittades också en skarpladdad studsare gömd i närheten.

Tidningarna skrev om fallet och då valde den okände skytten att själv ringa till polisen.

– Han förstod att polisen visste vem han var, eftersom man funnit vapnet, säger Ludvig Wiröstrand, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Västerås som har hand om jakbrott i Västmanland, Uppsala län och Gävleborgs län.

”Fick hjärnsläpp”

I polisutredningen har mannen berättat att han var ute och jagade rådjur. Han sköt på ett rådjur, som dock försvann från platsen. Han gick efter och letade efter rådjuret.

– Då såg han en hund som skällde ståndskall, och en älg. Han fick, som han säger själv, ”hjärnsläpp” och sköt. Sedan fick han panik, gömde bössan en bit bort och gick hem. Han var rädd att han skulle möta någon som såg honom med geväret, och därför gömde han det, säger Ludvig Wiröstrand.

Nu har mannen dömts för jaktbrott och åklagare har skrivit ut böter, sammanlagt 15.000 kronor. Han ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

– Nu blir hans ärende ett fall för polisens avdelning för vapenlicenser, säger Ludvig Wiröstrand.