Norges jägar- och fiskarförbund vill att de norska myndigheterna ändrar tillbaka och tillåter vargjakt utanför vargzonen från 1 oktober. Foto: Gettyimages

Norsk krav på tidigare vargjakt – för att rädda jakthundar

Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, vill att starten för vargjakten utanför vargzonen återställs och inleds i samband med älgjakten. Detta för att rädda livet på jakthundar.

"}}

NJFF skriver på sin webbsida om två älghundar som dödats av vargar i Hedmark den senaste tiden. Det handlar om en gråhund och en jämthund som blivit ihjälbitna i Rendalen og Stor-Elvdal.

NJFF utgår ifrån att det är ett och samma vargpar som dödat hundarna.

”Dessa två vargar blir troligen fällda de första dagarna i licensjakten i december. Hade jaktstarten varit tidigare så hade troligen vargarna blivit skjutna redan på den första nysnön och jakthundarna liv kunde ha sparats”, skriver NJFF

Efterlyser återställare

Norge har två olika jakttider för varg – en innanför vargzonen och en utanför zonen. NJFF anser att jakten utanför zonen syftar till att få bort vargpar som är på väg att etablera sig i områden där de inte får bilda revir.

Det finns inga reproducerande honor eller valpar vars välfärd riskeras i jakten.

Tidigare startade vargjakten utanför vargzonen 1 oktober men i år har det ändrats till 1 december.

– NJFF önskar att få en tidigare jaktstart igen, så att vargarna utanför zonen kan fällas tidigt på jaktsäsongen, något som är konfliktdämpande och skadeförebyggande och där älgjägarna kan bidra, säger NJFF:s ordförande Knut Arne Gjems på förbundets webbsida.