Gruppledaren för Sverigedemokraterna i Skinnskatteberg, Ewa Olsson Bergstedt (till vänster), ger sig in i debatten om vargstammen i kommunen. De övriga bilderna från Jaktjournalens rapportering den senaste veckan.

DEBATT: Maxnivåer för varg ska beslutas lokalt

"EU:s inflytande över rovdjurspolitiken liksom små miljöorganisationers talerätt i jaktfrågor behöver begränsas." Det skriver gruppledaren för Sverigedemokraterna i Skinnskatteberg, Ewa Olsson Bergstedt, med anledning av Jaktjournalens rapportering om den kraschade löshundsjakten i kommunen.

"}}

Sverige har områden med mycket hög koncentration av varg. Detta får stora konsekvenser inte bara för bestånden av älg och annat vilt, riskerna ökar också för olyckor med exempelvis jakthundar.

Det påverkar även tamdjur som hästar, får och sällskapshundar.

Även eftersök med hund blir i det närmaste omöjligt att utföra, vid exempelvis trafikolyckor.

Skinnskatteberg har i dagsläget fyra vargrevir vilket såklart påverkar löshundsjakten.

Jämnare fördelning

För att få en jämnare fördelning av vargstammen så borde möjligheten finnas att bestämma länsvisa maximinivåer av varg, detta borde gynna Skinnskatteberg, så skulle vi kunna komma tillrätta med koncentrationen av varg.

Redan 2006 så kom det till min kännedom att ett jaktlag nära mitt hem råkade ut för en vargattack mot en lösdrivande hund, det slutade tyvärr väldigt illa med en plågsam död för hunden.

Jag har förstått att man nu som jägare inte alls vågar släppa sina hundar lösa vid jakt.

”Känns inte alls okej”

EU:s inflytande över rovdjurspolitiken liksom små miljöorganisationers talerätt i jaktfrågor behöver begränsas, lokalbefolkningen i de berörda länen behöver ha ett stort inflytande i besluten.

Jag bor strax utanför Skinnskatteberg och vi har vid några tillfällen haft varg c:a 20 meter ifrån vårat bostadshus och på en intilliggande åker, det känns inte alls okej.

Var med i debatten!