Annons
Jakthundar ska hållas kopplade, enligt Rovdjursföreningen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan överklagan
Så löser man problemet med vargdödade hundar, enligt Rovdjursföreningen Jakthundar ska hålla hållas kopplade. Foto: Gettyimages
Jakthundar ska hållas kopplade, enligt Rovdjursföreningen
Överklagar skyddsjakten på två vargar i Norrsjöreviret

Svenska Rovdjursföreningen försöker nu stoppa skyddsjakten på de hunddräpande Norrsjövargarna. I en överklagan till Förvaltningsrätten skriver föreningens företrädare att jägare som släpper sina hundar i vargrevir ska "betraktas som grovt medvållande".

Jaktjournalen har rapporterat att länsstyrelserna i Örebro, Dalarna och Värmland beslutat att det vuxna, revirhävdande vargparet i Norrsjöreviret får skjutas. Detta efter att tre jakthundar dödats i år, och att två jakthundar attackerats 2017 och 2018.

Vid samtliga angreppstillfällen har hanvargen varit på platsen, vilket kan bevisas genom GPS-positioner och DNA från spillning.

Skada på löshundsjakten

Länsstyrelsen i Örebro län har bland annat tryckt på att vargar med sådan benägenhet att döda jakthundar skapar allvarlig skada på löshundsjakten, som är viktig för att förvalta exempelvis älgstammen.

Nu överklagar Svenska Rovdjursföreningen skyddsjakten och påstår att den är oförenlig med EU-regler och att dödandet av vargarna hotar vargens gynnsamma bevarandestatus, ”i vart fall vid en lokal bedömning”, som Rovdjursföreningen uttrycker det.

”Den bedömning som länsstyrelsen har gjort kring hur det påverkar GYBS att man tar död på alfa-paret i ett revir på s. 6 är bara en mening och i stort sett en hänvisning till att Naturvårdsverket nyligen ansett bevarandestatusen gynnsam på nationell nivå. Det är uppenbarligen inte en bedömning baserad på rigorösa vetenskapliga underlag. Det är fritt tyckande”, skriver Svenska Rovdjursföreningen i överklagandet som undertecknats av nye ordföranden Per Axell.

”Grovt medvållande”

Föreningen ifrågasätter löshundsjakten:

”En uppenbar lösning är att sluta släppa hundar lösa i vargreviret. Jägare som agerar så får betraktas som grovt medvållande/…/Det är mycket lätt att förebygga att varg tar lösspringande jakthundar, nämligen genom att hålla hundarna kopplade.”

Rovdjursföreningen slår fast att det är ett normalt beteende för en varg att angripa jakthund som kommer in i reviret och uppfattas som en konkurrent.

”Att avliva vargar som ses som hot mot lösspringande hundar engagerar enbart jägare, vilket också visas av att det är två jaktklubbar som har ansökt om skyddsjakt. Resten av allmänheten anser förmodligen att det inte är en självklar avvägning att vargen alltid måste avlivas för att rädda några lösspringande jakthundar som ändå skulle möta döden inom en snar framtid pga. otillräcklig uppsikt”, skriver Rovdjursförening.

Bortse från Viltskadecenter

Vildskadecenters yttrande om skadegörande vargar, som finns med i länsstyrelsernas beslut, avfärdar Rovdjursföreningen med att Viltskadecenter inte är någon rättskälla för om skyddsjakt är möjlig.

”Vad Viltskadecenter anser om hur man ska definiera en skadegörande varg kan man helt bortse från i domstol”, skriver Rovdjursföreningen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!