Jakthärvan: Rätten ogillade krav på häktning

Västerås (JJ) Det blev bakslag för polis och åklagare vid den första häktningsförhandlingen i utredningen kring illegal rovdjursjakt. Tingsrätten upphävde anhållningsbeslutet och beslöt att mannen inte skulle häktas.

En av de misstänkta i jakthärvan i Västmanland har försatts på fri fot. Arkivbild: Gettyimages

Mannen var aldrig på plats vid förhandlingarna. Enligt uppgift befinner han sig utomlands och företräddes av advokat vid häktningsförhandlingen.

Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i söndags och var den första av fem misstänkta som begärdes häktad.

Åklagaren ville ha mannen häktad för grovt jakthäleri, förgöring, förberedlese till jaktbrott och grovt jaktbrott.

Inte tillräckliga bevis

Men Västmanlands tingsrätt beslöt att anhållandet skulle hävas och häktningsyrkandet avslås.

– Skälen är att utredningen som åklagaren lagt fram inte var tillräckliga för att mannen ska anses skäligen misstänkt för brotten, säger rådman Karl-Åke Persson, som var domare vid häktningsförhandlingarna, till Jaktjournalen.

Fyra män till är anhållna misstänkta för alltifrån grova jaktbrott till jakthäleri och förgörelse. Det är jakt riktad mot stora rovdjurs som misstänks.

Mot dem hålls häktningsförhandlingar på tisdagen, klockan 09, 10, 11 och 12.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ny hundpejl från WeHunt

WeHunt lanserar en ny hundpejl - GPS Plus. Den kommer presenteras på Elmia Game Fair i Jönköping 30 maj – 1 juni. – Vi vågar påstå att detta är den mest kompletta lösningen för hundförare och jaktlag, säger Theodor Storm som är huvudutvecklare och vice VD på WeHunt.

Blaser R8 Silence – inbyggd ljuddämpare

Blaser R8 Silence är det senaste i Blasers R8 familj. Vid en första anblick ser den nya skapelsen en smula klumpig ut och ger ett tungt intryck. Skenet bedrar och efter en stund har ögat vant sig och efter besöken på skjutbanan är habegäret i fullt sving.Blaser R8 Silence är den första serietillverkade jaktstudsaren med ljuddämpningen integrerad i pipan. Men smakar det så kostar det.

Annonser