Jakthärvan: Rätten ogillade krav på häktning

Västerås (JJ) Det blev bakslag för polis och åklagare vid den första häktningsförhandlingen i utredningen kring illegal rovdjursjakt. Tingsrätten upphävde anhållningsbeslutet och beslöt att mannen inte skulle häktas.

En av de misstänkta i jakthärvan i Västmanland har försatts på fri fot. Arkivbild: Gettyimages

Mannen var aldrig på plats vid förhandlingarna. Enligt uppgift befinner han sig utomlands och företräddes av advokat vid häktningsförhandlingen.

Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i söndags och var den första av fem misstänkta som begärdes häktad.

Åklagaren ville ha mannen häktad för grovt jakthäleri, förgöring, förberedlese till jaktbrott och grovt jaktbrott.

Inte tillräckliga bevis

Men Västmanlands tingsrätt beslöt att anhållandet skulle hävas och häktningsyrkandet avslås.

– Skälen är att utredningen som åklagaren lagt fram inte var tillräckliga för att mannen ska anses skäligen misstänkt för brotten, säger rådman Karl-Åke Persson, som var domare vid häktningsförhandlingarna, till Jaktjournalen.

Fyra män till är anhållna misstänkta för alltifrån grova jaktbrott till jakthäleri och förgörelse. Det är jakt riktad mot stora rovdjurs som misstänks.

Mot dem hålls häktningsförhandlingar på tisdagen, klockan 09, 10, 11 och 12.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser