Jakthärvan: Rätten ogillade krav på häktning

Västerås (JJ) Det blev bakslag för polis och åklagare vid den första häktningsförhandlingen i utredningen kring illegal rovdjursjakt. Tingsrätten upphävde anhållningsbeslutet och beslöt att mannen inte skulle häktas.

En av de misstänkta i jakthärvan i Västmanland har försatts på fri fot. Arkivbild: Gettyimages

Mannen var aldrig på plats vid förhandlingarna. Enligt uppgift befinner han sig utomlands och företräddes av advokat vid häktningsförhandlingen.

Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i söndags och var den första av fem misstänkta som begärdes häktad.

Åklagaren ville ha mannen häktad för grovt jakthäleri, förgöring, förberedlese till jaktbrott och grovt jaktbrott.

Inte tillräckliga bevis

Men Västmanlands tingsrätt beslöt att anhållandet skulle hävas och häktningsyrkandet avslås.

– Skälen är att utredningen som åklagaren lagt fram inte var tillräckliga för att mannen ska anses skäligen misstänkt för brotten, säger rådman Karl-Åke Persson, som var domare vid häktningsförhandlingarna, till Jaktjournalen.

Fyra män till är anhållna misstänkta för alltifrån grova jaktbrott till jakthäleri och förgörelse. Det är jakt riktad mot stora rovdjurs som misstänks.

Mot dem hålls häktningsförhandlingar på tisdagen, klockan 09, 10, 11 och 12.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser