Jakthärvan: Rätten ogillade krav på häktning

Västerås (JJ) Det blev bakslag för polis och åklagare vid den första häktningsförhandlingen i utredningen kring illegal rovdjursjakt. Tingsrätten upphävde anhållningsbeslutet och beslöt att mannen inte skulle häktas.

En av de misstänkta i jakthärvan i Västmanland har försatts på fri fot. Arkivbild: Gettyimages

Mannen var aldrig på plats vid förhandlingarna. Enligt uppgift befinner han sig utomlands och företräddes av advokat vid häktningsförhandlingen.

Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i söndags och var den första av fem misstänkta som begärdes häktad.

Åklagaren ville ha mannen häktad för grovt jakthäleri, förgöring, förberedlese till jaktbrott och grovt jaktbrott.

Inte tillräckliga bevis

Men Västmanlands tingsrätt beslöt att anhållandet skulle hävas och häktningsyrkandet avslås.

– Skälen är att utredningen som åklagaren lagt fram inte var tillräckliga för att mannen ska anses skäligen misstänkt för brotten, säger rådman Karl-Åke Persson, som var domare vid häktningsförhandlingarna, till Jaktjournalen.

Fyra män till är anhållna misstänkta för alltifrån grova jaktbrott till jakthäleri och förgörelse. Det är jakt riktad mot stora rovdjurs som misstänks.

Mot dem hålls häktningsförhandlingar på tisdagen, klockan 09, 10, 11 och 12.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Annonser