Insändare: Oscar, 17, ber om din hjälp i vargfrågan

Varg och rovdjursfrågan splittrar Sverige i två. Ena sidan vill begränsa antalet varg och den andra värnar vargen. Nu ber jag om din hjälp.

Oscar Samuelsson

Jag tänker såhär: Det är väldigt enkelt att titta på tv:n och säga att en sån varg ska vi ha, dom är så söta.

De som är för vargen är de som inte varit utsatta för den och den terror den skapar. Om en varg går på lekplatser där du bor eller terroriserar bönder och förstör, hade du velat vara i den sitsen?

Om alla som värnar vargen hade fått åka ut till vargrevir och se vilken terror den skapar och fått uppleva hur mycket den förstör för bönder eller privatpersoner, tror jag att uppfattningen ändras.

Förhandla med de utsatta

Alla borde hålla med om att vargen inte kan bo i en stad och leva på sopor, tamboskap och husdjur. Det är varken rätt för vargen eller för staden. Så vad borde vi göra då?

Jag tycker antalet vargar ska minskas för att värna alla andra viltslag i skogen. Detta beslutet kan inte stockholmare ta som åker ut till ”landsbygden” och semestrar på sommaren, utan detta beslut borde vi förhandla med de som varit utsatta för vargen.

Vill inte se bästa vännen lida

Vargvärnare har även den åsikten att vargdödade husdjur och jakthundar var menade att dö.

”De är för dumma för att få leva”

”Jägarna använder jakthundarna som åtlar för att få skjuta varg”

Eller:

”Ägarna ville att hundarna skulle dö”

Det är saker som sagts av olika vargvärnare på sociala medier.

Detta kan man själv förstå att det inte stämmer. Ingen vill att ens bästa vän ska få lida på något möjligt sätt.

En pudel med agressionsproblem

En av de Hollywoodfruar vi ser på TV3 är en vargvärnare. Hon tycker att de är så söta och egentligen stora hundar. Hon tycker att jägarna är idioter som dödar ett så fint djur. Hon åkte sen och träffade ”vargar”.

Dessa vargar var uppfödda i fångenskap och betedde sig som hundar när tränaren tog fram piskan. De är INTE vargar. De är lika mycket vargar som en pudel med aggressionsproblem. De har sen födseln fått utstå våld för att deras instinkter inte ska ta över och de ska gå till attack. Det är inte ett vanligt sätt att bete sig på för vargarna.

Sen har flera personer dödats av vargar genom attacker både utomlands, men även i Sverige. Vi kan inte se förbi det faktum att vargarna inte är hundar. Vi kan inte tro att dom är hundar.

Jag vill inte utrota vargen

Jag vill inte att vi ska utrota vargarna, det är inte det som är poängen, men att sänka antalet och värna vargen. Värna vargen (?) kanske du tänker nu. Ja precis.

Jag tycker att vi ska ta bort vargar som hamnat där de ej ska vara och ta bort alla hybrider och inavlade vargar. Detta är för att få en starkare stam men också för att hålla den tillräckligt liten för att den inte ska utrota alla andra viltslag.

Jag ber dig nu gå in och söka på Youtube efter en film där vargar jagar en älg och sedan jämföra med hur vi jägare jagar älg. Vilken tror du utstår minst lidande? Den älgen som har flera vargar runt sig som biter eller den älgen som skjuts och dör direkt?

Tack för att du läst min text.

Jag hoppas att du vill hjälpa alla drabbade av vargen med att sänka vargantalet och värna vargen men framför allt, värna alla andra vilt i skogen och våra husdjur.

Oscar Samuelsson, 17 år

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser