Jaktnyheter

Sameby begär förlängning i licensjakten på lodjur

Endast ett av fyra lodjur blev fällt i det nordligaste jaktområdet i Dalarna. Nu begär Idre sameby förlängd jakt. Foto: Privat

I söndags avslutades årets licensjakt på lodjur i södra och mellersta delarna av Sverige. I området där Idre sameby ligger, allra längts upp i Dalarna, har endast ett av fyra lodjur fällts. Nu vill samebyns företrädare att myndigheterna beslutar om förlängning av jakten.

– Vi söker ansvariga chefer på Naturvårdsverket, säger Mikael Andersson, rovdjursansvarig i samebyn.

Jaktjournalen rapporterade den 27 mars om de olika jakttiderna på lodjur i Sverige. I Västernorrland, Jämtland och norrut är jakttiden 1 mars till 15 april.

I de mellersta och södra delarna av landet tog jakten slut i söndags, den 31 mars.

”Glömmer alltid oss”

Hanna Ek, biträdande chef på viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket, sa till Jaktjournalen att jakttiderna beslutades med tanke på svårare väder- och snöförhållanden i Norrlandslänen.

Men i hanteringen glömde man uppenbart Idre sameby, som tillhör Dalarna och därmed har den kortare jakttiden.

– Man glömmer alltid oss eftersom det inte bedrivs renskötsel i hela Dalarna, sa Benny Jonsson, tidigare rovdjursansvarig i Idre sameby, till Jaktjournalen.

Nu har läget uppstått: Kvoten i licensjakten i nordligaste delen av Dalarna blev inte fylld. Ett lodjur har skjutits och tre återstod i tilldelningen när jakten blåstes av i söndags.

– Vi pratade med länsstyrelsen i slutet av förra veckan. De sa att de inte kan besluta om förlängning, att det är Naturvårdsverket som måste göra det, berättar Mikael Andersson, rovdjursansvarig i Idre sameby.

”Verket” beslutar

Caroline Dickson, chef för viltförvaltningen vid länsstyrelsen i Dalarna, bekräftar.

– Det är Naturvårdsverket som kan besluta om förlängning, säger Caroline Dickson.

Mikael Andersson och hans kollegor i Idre sameby försöker nu få kontakt med ansvariga tjänstemän på Naturvårdsverket.

– Helgerna kom emellan men nu är det vardag igen och vi kontaktar dem för att få jakten förlängd, säger Mikael Andersson.