Jaktnyheter

Minst nio tjuvskjutna älgar – som en Jägarnafilm i Västerbottnisk by

Ett ruttnande älghuvud låg på hatthyllan i jaktkojan. Jaktledaren i Skellefteå kommun ser det som ett hot efter att jaktlaget gjort polisanmälningar om bland annat illegal älgjakt. Foto: Privat

Det startade som i filmen Jägarna med tecken på upprepad tjuvjakt på älg hos ett jaktlag i Skellefteå kommun. När jaktlaget gjort polisanmälan började trakasserierna. Det senaste är att jaktlaget hittade ett ruttnande älghuvud på hatthyllan i sin jaktkoja.
– Därmed är det mer som maffian och filmen Gudfadern. Vi ser älghuvudet som ett hot, men polisen verkar inte prioritera detta, säger jaktledaren i det drabbade jaktlaget.

"}}

Efter att det tidigare hittats kadaver efter sex älgar började jaktlaget i Skellefteå kommun i Västerbotten misstänka att det var omfattande illegal älgjakt i området.

Men den 9 september blev misstankarna mer konkreta och började kretsa kring en man som har tillgång till ladan där jaktlaget hyr sitt slakteri.

– Då hittade vi tarm- och maginnehåll efter en urtagen älg på jaktmarken. Dessutom hängde det en älgkropp utan kulhål i vårt slakteri. Polis tillkallades. De tog DNA-prov både på räntan i skogen och älgkroppen. I ladugården hittades dessutom ett laddat salongsgevär, berättar jaktledaren.

Vapen beslagtogs av polisen

Han misstänker att .22-studsaren använts för att skjuta älgen i huvudet. Vapen- och älgfyndet resulterade i en husrannsakan hemma hos mannen och hans vapen beslagtogs.

Därefter börjar upptrappningen. Den 11 september kör mannen med en traktor på en väg i området och försöker preja en medlem ­­i jaktlaget som kör sin bil i motsatt riktning på vägen.

– Han tvingas backa ned i ett dike för att inte bli påkörd. Han lyckas komma upp och köra förbi traktorn samtidigt som mannen skriker åt honom, säger jaktledaren.

Kvinnan ropar av rädsla

Händelsen är filmad från bilens framsäte. Filmen har sänts till Jaktjournalen, som inte kan visa den eftersom det blir för utpekande mot den misstänkte. Det hörs i filmsekvensen hur den kvinnliga passageraren ropar av rädsla när bilföraren lyckas köra förbi den gormande traktorföraren.

Dagen efter, den 12 september, kör mannen vårdslöst. När mannen konfronteras visar han enligt jaktledaren tydliga tecken på alkoholpåverkan. Jaktledaren gör en polisanmälan om misstänkt rattfylleri som inte lär leda till något rättsligt efterspel, tror han.

– Polisen kom inte. Det är ju flera mil att åka för polisen i Skellefteå, konstaterar jaktledaren.

Här är viltsäcken med en kalv som dumpades på uppfarten hemma hos en medlem i jaktlaget. Foto: Privat

Älgkalv dumpas på uppfarten

Den 17 september drabbas en annan medlem i jaktlaget. Det dumpas en älgkalv i en viltsäck på uppfarten till medlemmens hem.

­­– Han såg mannens bil när den kördes från kvarteret. Även detta är polisanmält. Vi tog händelsen som ett budskap att vi inte ska lägga oss i, kommenterar jaktledaren.

Dagen efter, den 18 september, observerar en hundförare den misstänkte mannen på jaktlagets område. Tio minuter senare hörs två skott.

Här är den tjuvskjutna älgkon som hittades den 18 september. 20 meter bort låg hennes fällda kalv. Foto: Privat

Ko och kalv hittas skjutna

– Efter ytterligare tio minuter ser flera i jaktlaget mannen när han kör förbi. Vid en undersökning hittas två nyskjutna älgar, en ko och kalv, som ligger 20 meter från varandra. Klockan 09:34 rings polisen, som kommer efter några timmar, berättar jaktledaren.

Den här gången blir det vapen och pejlutrustning omhändertagna som tillhör en närstående till mannen.

Vid den här tiden börjar jakthärvan rapporteras i lokaltidningen och av Jaktjournalen.

Blod och hår i firmabilen

Fredagen den 8 oktober görs det en anmälan till polisen om att det upptäckts färskt blod och hår i en firmabil som körts av den misstänkta mannen.

­– På måndagen kommer polisen och tar prover, men utredningen om det läggs troligen ner, säger jaktledaren.

Jaktlagets jaktkoja stank av förruttnelse och händelsen med älghuvudet är obehaglig, tycker jaktledaren. Foto: Privat

Den senaste händelsen inträffade den 17 oktober. Jaktlaget har efter avslutad jakt samlats vid den olåsta jaktkojan, som är en gammal manskapsvagn. Då ligger det ett ruttnande huvud från en älgko på hatthyllan inne i kojan. Det polisanmäls dagen efter, men blir också troligen ett nedlagt ärende, enligt jaktledaren.

”Nu har det gått för långt”

– Det stank i vagnen och händelsen är obehaglig. Vi tar det som ett hot. Nu har det gått för långt och påminner mer om maffian och scenen med hästhuvudet i sängen i filmen Gudfadern, säger jaktledaren.

Blod som droppat från älghuvudet inne jaktkojan, där inget stulits eller vandaliserats i övrigt. Foto: Privat

Han har fått besked från polisens förundersökningsledare att det är fyra ärenden kvar i härvan som utreds.

­– Men vilka ärenden det är ville polisen inte säga. Det verkar som en del läggs ned i fallet. Jag vill berätta om det här för att det ska få mer uppmärksamhet, när polisen inte gör så mycket eftersom det är för lågt straffvärde, förklarar jaktledaren.

Jaktjournalen har sökt förundersökningsledaren hos polisen i Skellefteå.