Jaktnyheter

Härkilas Jojje II första hund klar för SM

Med två förstapris på höga 93,5 poäng imponerar Västsvenskas SM-hund, Härkilas Jojje II. Ägare Kenth Wärnebo, Dals-Långed. Foto: Svante Jansson

Västsvenska Älghundklubben hade redan före årsskiftet sin uttagning till Älghund-SM 2023. Jämthundshanen Härkilas Jojje II, imponerade stort och segrade med ett förstapris på fina 93,5 poäng.
– Otroligt roligt, det var inte något jag räknade med, det blir en stor ära att få representera Västsvenska på SM, säger hundägare Kenth Wärnebo, Dals-Långed.

"}}

Årets SM-tävlingar kommer att arrangeras av Norrbottens Älghundklubb. En hund från varje lokalklubb kommer att göra upp om SM-pokalerna, tio stycken totalt. Jaktjournalen kommer att presentera resterande hundar så fort uttagningarna är genomförda.

Först ut att knipa en SM-plats är alltså Härkilas Jojje II, 4,5 år, som hemma hos familjen Wärnebo kallas för Zorro till vardags.

– Han är en hund med otroligt mycket energi, på gränsen till ADHD. Aktiv och gillar uppmärksamhet och kan uppfattas som lite påflugen, berättar Kenth Wärnebo.

Jaktligt står han för ett snabbt och stort sök med turer på runt en kilometer.

– Under SM-uttagningen såg jag att han under söket låg på en snitthastighet på elva kilometer i timmen. På ett ståndskall ligger han runt 80-85 skall i minuten utan skallrepriser.

Imponerande lydnad

Det som imponerar mest är Jojjes extrema lydnad som Kenth menar är medfödd.

– Jag har inte lagt speciellt mycket energi på lydnadsträning, jämfört med andra älghundar jag haft är hans lydnad fascinerande. Han kommer på första signalen varje gång jag kallar på honom, säger Kenth.

Det förklarar också hans höga poäng på SM-uttagningen. Dessutom fick han också en etta på 93,5 poäng en månad före SM-uttagningen. Resultat som imponerar, i yngre år startade han två gånger med 59 och 68,5 poäng.

Nära att förolyckas

Hösten 2021 var Jojje nära att förolyckas när han skällde en grupp vildsvin. En ven i ett baklår gick av och det blev transport i ilfart till veterinär i Bäckefors, för att sedan åka vidare till Blå Stjärnan i Göteborg och akut operation.

– Det kunde ha tagit slut där, som tur var lyckades veterinärerna rädda honom och resten av säsongen blev inställd.

– Han skäller vildsvin fortsättningsvis när han träffar på dem, men jag vill bara ha honom på älg och har sagt till jaktkompisarna att inte skjuta vildsvin för honom, säger Kenth.

Laddar för SM

– Jag kommer att åka till SM:et med låga förväntningar. Jag tycker att det är en stor ära att få möjligheten att representera Västsvenska och få vara bland de tio bästa. Jag kanske hamnar på tionde plats, allt annat blir en bonus, då blir jag inte heller besviken, menar Kenth Wärnebo.

Nu kommer han att förbereda Jojje på bästa sätt med konditionsträning i olika former.

– Jag har inte planerat in någon norrlandsjakt i höst, i stället hoppas jag att temperaturen på hemmaplan blir bra för hundsläp.

Västsvenska Älghundklubben är den enda lokalklubb som inte har vunnit SM under tävlingarnas 29-åriga historia. Kanske är det dags nu?

SM-uttagning

Västsvenska Älghundklubben valde att arrangera SM-uttagningen 2022.

De fem hundarna med högsta poängen som gått prov under tiden 21 augusti till 15 november är direktkvalificerade. Dessutom är klubbmästaren kvalificerad. Även känd HD-status ska finnas.

De flesta klubbarna har sina SM-uttagningar i månadsskiftet augusti-september, men Västsvenska har valt ett annat upplägg.

– Det beror helt på värmen den tiden på året. Vi såg en problematik med att släppa hundar då, det är med hänsyn till både älgar och hundar, säger Västsvenskas ordförande Per Bryntesson.