Gråhund vargdödad under älgjakt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
9 månader sedan vargdödad hund
Hunden var biten i nacken och korset och äten i ena ljumsken. Foto: Länsstyrelsen, karta: Eniro
Gråhund vargdödad under älgjakt

En treårig gråhundshane vargdödades på lördagen under älgjakt i norra Hälsingland.
- Han försvann med älg in på grannmarken. Det här är ett helvete, rent ut sagt, säger hundägaren till Jaktjournalen.


Mannen och hans jaktlag jagar i ett revir som upptäcktes av länsstyrelsen förra säsongen. Det har fått namnet Stagelåsen. Hunden fick upp älg men det gick på grannmarken.

– Jag hade både Garmin- och Trackerpejl men just där jag stod var täckningen dålig. Men stundtals kom täckningen tillbaka och jag tyckte att det såg konstigt ut, eftersom hunden var kvar på samma ställe utan att det rörde sig, berättar hundföraren.

Han åkte runt med bilen och kom in 600-700 meter från hunden. I det sista eftermiddagsljuset letade han sig upp i terrängen och hittade till slut hunden. Den var ihjälbiten med bett över nacke och rygg och vargarna hade ätit i ljumsken på hunden.

I mörkret mäktade han inte med att få med sig hunden ned till bilen. Den fick ligga kvar till söndagen då länsstyrelsens besktningsman följde med upp platsen.

”Så stolligt”

– Det är skittrökigt, men det här är väl vad de djävla myndigheterna bestämt. Det är så stolligt så man snart inte orkar engagera sig. Den här hunden var tre år och hade precis börjat komma igång, säger gråhundsägaren.

De båda revirmarkerande vargarna konstaterades redan ifjol, men ännu vet länsstyrelsens personal inte om de fått valpar i våras.

– I vår värld borde det finnas valpar, men vi har inte haft några snöförhållanden som det gått att spåra i, säger länsstyrelsens besiktningsman, Hans Blomgren, som konstaterat att gråhunden dödats av vargar.

I fjol dödades en annan gråhund, bara några kilometer från platsen där attacken inträffade på lördagen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!