Fyraårige gråhunden Rocko ihjälbiten av varg

Fyraårige gråhundshannen Rocko dödades på lördagen av varg i Hälsingland. – Vi är ledsna, besvikna och arga i familjen, säger Rockos ägare, Kristin Haga.

Gråhundshanen Rocko blev fyra år gammal. Foto: Privat

Kristin Haga bor i Älvdalen men jagar i Furudal och har jaktmark som gränsar till Hälsingland. På lördagsmorgonen släppte hon Rocko, eller Dalholmens Noak, som han heter i stamboken, på älgjakt.

– Han gjorde någon lov och fick tag i älg, som han var på väg tillbaka till mig med. Men troligtvis hörde älgen mig och vände om och sprang förbi en passkytt, berättar Kristin.

Älg och hund bar av in i Hälsingland och Kristin åkte efter med bilen för att försöka lokalisera hunden. Men hon tappade kontakten med hunden på Garminpejlen.

Hittade hunden död

– Efter en stund fick min son signaler från sändaren och då var hunden stilla. Vi ringde grannlaget och fick tillstånd att gå in. Sonen fann Rocko död, berättar Kristin.

Länsstyrelsens besiktningsman från Gävleborg har tittat på hunden och konstaterat att den är vargdödad.

– Han är biten långt bak på ryggen och över könsorganet, säger Kristin.

Hunden var en kär familjemedlem och Kristin och hennes familj är ledsna.

– Vi har gråtit men i vi är arga också. Vi undrar hur vi ska gå vidare och om vi vågar skaffa en ny jakthund, säger Kristin.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼