Jaktnyheter

Fyraårige gråhunden Rocko ihjälbiten av varg

Gråhundshanen Rocko blev fyra år gammal. Foto: Privat
Fyraårige gråhundshannen Rocko dödades på lördagen av varg i Hälsingland. – Vi är ledsna, besvikna och arga i familjen, säger Rockos ägare, Kristin Haga.
Kristin Haga bor i Älvdalen men jagar i Furudal och har jaktmark som gränsar till Hälsingland. På lördagsmorgonen släppte hon Rocko, eller Dalholmens Noak, som han heter i stamboken, på älgjakt. – Han gjorde någon lov och fick tag i älg, som han var på väg tillbaka till mig med. Men troligtvis hörde älgen mig och vände om och sprang förbi en passkytt, berättar Kristin. Älg och hund bar av in i Hälsingland och Kristin åkte efter med bilen för att försöka lokalisera hunden. Men hon tappade kontakten med hunden på Garminpejlen.

Hittade hunden död

– Efter en stund fick min son signaler från sändaren och då var hunden stilla. Vi ringde grannlaget och fick tillstånd att gå in. Sonen fann Rocko död, berättar Kristin. Länsstyrelsens besiktningsman från Gävleborg har tittat på hunden och konstaterat att den är vargdödad. – Han är biten långt bak på ryggen och över könsorganet, säger Kristin. Hunden var en kär familjemedlem och Kristin och hennes familj är ledsna. – Vi har gråtit men i vi är arga också. Vi undrar hur vi ska gå vidare och om vi vågar skaffa en ny jakthund, säger Kristin.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21