Jaktnyheter

Fyra jakthundar omhändertagna efter misskötsel

Det saknades vatten. De fyra hundarna fick äta snö i rastgårdarna för att få i sig vätska. Hundfodret låg utslängt bland avföring och kiss. Inomhusutrymmena var mörka och kalla utan rena och mjuka liggplatser. Arkivbilden är från ett annat sammanhang. Foto: Per Jonson

En hundägare i den östra delen av Norrbotten har fått sina fyra jakthundar omhändertagna efter ett beslut av länsstyrelsen. Två av hundarna hade såriga ben. Kvartetten fick äta snö i rastgårdarna i brist på vatten och torrfodret låg utspritt bland urin och avföring.

Det genomfördes en kontroll i januari av hundhållningen efter att länsstyrelsen hade fått in anmälningar om att de fyra jakthundarna var i dåligt skick när de hölls i rastgårdar.

Vid tillsynsbesöket upptäcktes att två av hundarna behövde veterinärvård. Båda hade fått sår på benen. En av dem hade även dåliga tänder.

För aggressiv för att kunna undersökas

Av rapporten efter länsstyrelsens besök framgår även att en av hundarna var så aggressiv att det var omöjligt att undersöka den. Den fjärde hunden var social, men en närmare titt på den visade smutsig päls och långa klor.

De fyra hundarnas rastgårdar och utrymmen inomhus var också i dåligt skick. Det fanns mycket urin och avföring.

Torrfodret låg i avföring och urin

Hundarna saknade tillgång till vatten och måste äta snö för att få i sig vätska. Torrfodret låg utspritt i rastgårdarna bland urin och avföring, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

Det blev även anmärkningar mot jakthundarnas inomhusutrymmen. Där fanns utstickande vassa plåtar och spikar som gav risk för skador.

Mörkt och kallt i inomhusutrymmena

Det var för lite insläpp av dagsljus och isolering saknades i inomhusutrymmena. Det fanns heller inga liggplatser som var rena eller mjuka, anmärkte länsstyrelsen. Det gjorde att de fyra hundarna hade svårt att hålla värmen.

Hundägaren är oense med länsstyrelsen och anser att det var fel att omhänderta hundkvartetten.