Fullträff igen för Emil – nu för sin jämthund

Det blev en lyckad björnjaktspremiär för bollnäsjägaren Emil Dahl. Han fick skjuta en stor björnhona på fast stånd för sin treårige jämthundshane Långasinnets Famous.

Emil Dahl lyckades återigen i björnjakten, nu med sin jämthundshane Silver., som han kallas till vardags, Första björnen som Silver varit ensam på. Foto: Privat

– Det var djävligt kul, säger Emil när Jaktjournalen ringer och gratulerar på fredagskvällen.

Emil har jagat björn med framgång i många år och omskrivits i Jaktjournalen flera gånger – några länkar ligger längst ned i artikeln.

Han jagar i Röste, Lottefors, strax söder om Bollnäs och på premiärmorgonen fick jaktlaget tips om en synobs på en björn. Emil tog sin elvaåriga och duktiga plotthundstik, som han skjutit björn för, och spårade efter i tre kilometer.

– Spåren kom upp på en väg och då blev det svårt för henne. Men strax före klockan sju fick vi tips från en bärplockare som sett en björn och då åkte jag dit med jämthundshanen.

Släppte jämten

Emil släppte treårige Långasinnets Famous, eller Silver som han kallas, och han bar iväg i ett spår.

– Han drog i väg 700-800 meter i ett myrdrag och där blev det fast stånd direkt. Jag trodde att det skulle bli sken, men den här björnen var väldigt lugn Efter en timme kunde jag smyga mig in tät björksly i myrdraget och skjuta på tio meters avstånd, berättar Emil för Jaktjournalen.

Det visade sig vara en björnhona på 158 kilo.

– Djävligt kul – det var målsättningen, att jag skulle få skjuta björn för honom i år. Det är min egen uppfödning, säger Emil.

Kollar havreåkrar

Annars jagar han älg också med sin jämthundshane. Och han har så bra kontakt med hunden att han kan kalla in den i jaktsituationer.

Inför licensjaktens andra dag har Emils jaktlag inga konkret uppslag just nu.

– Vi ska kolla av några havreåkrar i morgon bitti, konstaterar han.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Emil Dahl sköt björn utanför Bollnäs

Björnjaktsprofilen 2: Emil har stora förhoppningar

Emil Dahl sköt björn utanför Bollnäs

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼