Jaktnyheter

Fortfarande inga smittade vildsvin utanför kärnområdet

Totalt 47 vildsvin har hittats döda och visat bära på smittan. Arkivbild: Gettyimages

Totalt har nu 46 döda vildsvin hittats som visat sig bära på afrikansk svinpest. Smittan håller sig dock fortfarande inom det mindre kärnområde som senare ska stängslas in.

–  Vi förbereder oss nu för en större sökinsats under helgen. Idag har ett femtontal jägare sökt på gränsen till kärnområdet men det har inte gjorts några nya fynd, säger Börje Adolfsson, insatschef vid Jordbruksverkets operativa avdelning i Fagersta.

Samtidigt kommer nu Jordbruksverket med ett förtydligande vad gäller restriktionerna och begreppet ”etablerad tävlingsbana”.

I restriktionerna står att alla aktiviteter i skog och mark utanför markerad tomtgräns, anlagd väg och etablerad tävlingsbana är förbjudna och det sista begreppet har alltså väckt viss förvirring. Därför förtydligar Jordbruksverket nu begreppet.

En etablerad tävlingsbana ska vara ett sammanhängande område med ett underhållet ytskikt och som permanent är avsett för och regelbundet används för idrottsträning eller tävling.

Exempelvis cykelleder, ridvägar och elljusspår omfattas inte av begreppet.

–  Vi tittar nu på om banor med återkommande problem med vildsvin  kan behöva vidta fler åtgärder, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.