Jaktnyheter

Försäkringsbolag ändrar självrisk för skyddsvästar

Johan Sörberg. Foto: Per Jonson

Agria förändrade vid årsskiftet möjligheterna för självriskreducering för jakthundar som bär skyddsväst. Johan Sörberg, vildsvinsjägare tycker förändringen kommunicerats dåligt och borde genomföras i samband med förnyelse och inte kalenderår.

”Det rör sig inte om någon villkorförändring och vi har kommunicerat detta på bred front”, menar Agria.  

Det var häromdagen efter en vildsvinsjakt som Johan Sörberg blev medveten att det numera inte är noll kronor i självrisk oavsett skada som uppkommer under laglig jakt/jaktträning om hunden bär väst som är max fem år. Förändringen i försäkringen trädde i kraft den första januari i år.

– Tydligen har Agria tagit bort den förmånen och nu är det bara skador orsakade av vildsvin eller stora rovdjur som ger noll kronor i självrisk. Själva anledningen till att jag valt att vara kund hos Agria är ju för att de har noll kronor i självrisk när man jagar vildsvin med väst även om skadan uppkommer på annat sätt.

Johan Sörberg känner sig både besviken och lurad, även om han förstår varför bolaget ändrar policy.

– Det är klart att de vill tjäna pengar och kostnaderna för bolaget minskar om färre olyckor har självriskeliminering.

I Agrias hundförsäkring räknas inte självriskeliminering som en del i avtalet. I stället är det ett mervärde som ligger utanför avtalet. Detta betyder att Agria kan förändra detta utan att det räknas som avtalsbrott.

Dålig kommunikation

Johan Sörbergs nuvarande samlingsförsäkring för sina jakthundar går ut senare i vår och han tycker att det hade varit rättvist om förmånen gällt hela försäkringsperioden.

– Jag blev mest paff över att de tog bort det utan tydlig kommunikation. Jag kollade med olika ombud och det var inte ens alla de som kände till förändringen. Bland kommentarerna på mitt inlägg på Facebook är det också många jägare som överraskades av förändringen, eftersom det var just denna förmån som bidrog till att de tecknade avtal med Agria, säger Johan Sörberg.

Oavsett svar från Agria har Johan Sörberg bestämt sig för att byta försäkringsbolag. När bolaget drog sig ur som sponsor till Svenska Stövarklubbens mästerskap för rävdrivande stövare för ett par år sedan fortsatte han att vara kund eftersom försäkringen var bra. Även när bolaget ändrade skrivningen kring jakt till ”organiserad” jakt/jaktträning så valde han att ha kvar försäkringen, men agerandet denna gång accepterar han inte.

– När det nu blir tydligt att självriskelimineringen är ett mervärde förstår jag ju att även den nya skrivningen att hundar med väst som får skador av vildsvin har noll kronor i självrisk, kan tas bort bara så där, säger han.

Agria svarar

Patrik Olsson är affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria och har fått kännedom om Johan Sörberg kritik. Enligt Patrik Olsson har Agria inte gjort något fel i detta fall. Försäkringsbolaget har kommunicerat förändringen både via förnyelser, webb, personal, samarbetspartners och ombud.

– Om Johan Sörberg inte nåtts av den informationen är det naturligtvis olyckligt och det är vi naturligtvis ledsna för, säger Patrik.

Samtidigt försvarar Patrik Olsson förändringarna som gjorts.

– När vi ursprungligen tog fram erbjudandet hade vi ingen aning om utvecklingen. Vi hade en hypotes om kostnaderna. I verkligheten har skadekostnaderna för jakthundar dragit i väg mer, säger Patrik Olsson.

Detta märks också i att erbjudandet som från början gällde alla hundar som bar skyddsväst först ändrades till ”organiserad” jakt/jaktträning och nu ändras igen till att bara gälla skador orsakade av vildsvin eller stora rovdjur.

Handlar om rättvisa

Det finns, enligt Patrik Olsson en gräns för hur generös ett försäkringsbolag kan vara.

– En möjlighet hade varit att höja premierna för att täcka självriskreduceringarna men det är inte rätt väg, säger han och fortsätter.

– Det blir inte rättvist. Vi vill att jakthundar ska ha ett bra skydd och varje ras och användningsområde ska bära sina egna kostnader.

Kan det hända att ni tar bort självriskeliminering helt och hållet framöver under innevarande försäkringsperioder på grund av kostnadsökningar?

– Svar ja, men det är en hypotetisk fråga. Vi skulle kunna göra det eftersom det ligger utanför villkoren men den förändringen vi nu gjort tycker vi är en väldigt långsiktig lösning.