Jaktnyheter

Folkessons Kerstin bäst när det gäller

Folkessons Kerstin och ägaren Konrad Ljungberg hoppas på ståndskall i de Norrbottniska skogarna.

Jämtland/Härjedalens Älghundklubb är klara med sin uttagning till Älghund-SM. Den otursförföljda jämthundstiken SE J(LÖ)CH Folkessons Kerstin var bäst när det gäller och segrade med ett förstapris på 74 poäng.

Lokalklubbarna i älghundsklubben bestämmer själva hur uttagningsreglerna ska vara. I Jämtland/Härjedalen får de uttagna hundägarna själva bestämma var man vill gå provet, delvis beroende på ojämn älgtillgång.

– Jag valde att gå uppe till fjälls i Funäsdalen, bara någon mil från norska gränsen.

Här är det bättre än hemma i Långå. Här har avskjutningen legat på en bättre nivå, berättar Konrad Ljungberg.

– Kerstin är en gammaldags jämte som jagar med föraren, hon har ett bra sök, med ett förföljande på tre till sex kilometer.

Folkessons Kerstin och ägaren Konrad Ljungberg hoppas på ståndskall i de Norrbottniska skogarna. De är klara för Älghund-SM 2023. Foto: privat

Otursförföljd

Konrad hade inga större förhoppningar vid uttagningen. Kerstin var rätt tidig i jakten men har haft mycket otur som gjort att provstarterna dragit ut på tiden.

– Vi släppte på ett bra ställe, men hittade ingenting. Då kopplade vi och gick genom hela provområdet och släppte på nytt. Då hittade hon älg, det blev två stötar och en omställning. Sedan kom hon tillbaka och vi släppte på nytt utan resultat, men det räckte ändå till ett förstapris på 74 poäng.

Kerstin som är fem år och fem månader har har endast haft två jaktsäsonger på fyra höstar. Det var först förra säsongen som Konrad kunde jag med henne för fullt.

– Nu blir det jakt i september för att komma ingång inför SM. I somras hade hon även en valpkull där sista valpen levererades i början av juli. Det ska bli kul att få delta på SM och jag hoppas på ståndskall, avslutar Ljungberg.

På jaktprov har Kerstin presterat; 0 27,5, 3 50,5, ettor på 79, 74,5, 87 och 74 poäng.