Annons
Fler inblandade i muthärvan kring jägarexamen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan jägarexamen
Polisen tror att en mellanhand förmedlat pengar till två provledare i övre Norrland. Arkivbild: Gettyimages
Fler inblandade i muthärvan kring jägarexamen
De elithockeyspelare som dömts för att han mutat provledare för jägarexamen är långt ifrån de enda inblandade i muthärvan. Misstänkta provledare, en förmedlare och personer som betalat för falska provintyg är spridda över landet.
Jaktjournalen berättade i tisdags om två framstående hockeyspelare som dömts för att ha mutat en provledare för jägarexamen. Arbetarbladet har grävt vidare i historien och rapporterar om ärendet i sin pappersupplaga. Tidningens reporter har funnit att polisens arbete med muthärvan resulterat i ett 15-tal brottmål på tingsrätter runt om i landet. Det är människor som åtalats för att ha gett muta. Utredningsarbetet tog fart efter ett tips till polisen i Gävle. Med hjälp av exempelvis kontoutdrag kunde polisen se att personer, som påstods ha avlagt jägarexamen i en norrländsk kommun, inte hade befunnit sig där då provet genomfördes. Arbetarbladet skriver att två personer i övre Norrland misstänks ha skrivit ut falska provintyg för jägarexamen. De ska nu ha fråntagits sina förordnanden som provledare.

Fejkade provresultat

De misstänks för att ha registrerat fejkade provresultat på Naturvårdsverket elektroniska databas. En av de inblandade hockeyspelarna har uppgett att värdet på mutan motsvarade 5 000 kronor. En man från Gävle misstänks för att ha agerat mellanhand mellan provledarna och de som givit muta. – Han är indragen i det här och har enligt mig fungerat som en förmedlare till provledarna. Han är starkt misstänkt, mer än så vill jag inte kommentera innan åtal har lämnats in, säger Leif Görts, kammaråklagare vid Riksenheten för korruption i Stockholm, till Arbetarbladet.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!