Jaktnyheter

Film: Den förrymda djurparksjärven lever

En privatperson filmade nyligen den djurparksjärv som rymde från Nordens ark i maj förra året. Här en stillbild ur filmen. Foto: Privat

Järven som rymde från djurparken Nordens ark lever. Hon har både filmats och spårats nyligen.
- Det är fantastiskt att hon håller sig vid liv, säger Ewa Wikberg på Nordens ark.

"}}

Det var i maj förra året som en järvhona född i fångenskap lyckades rymma från Nordens Ark i Sotenäs. Man tror att hon lyckades fånga mindre djur och leva på slaktrester efter jägare under sommaren och hösten.

Djurparkens personal ville ta hjälp av löshundsjägare för att få järven att gå upp i ett träd där hon kunde sövas och återtas till djurparken. Därför sökte man tillstånd för skyddsjakt.

Föreningen Jaktkritikerna överklagade och fick rätt i domstol. Järven hade inte ställt till någon skada och får därför inte jagas. Hon betraktas istället som ett vilt djur och omfattas av samma skydd som andra vilda järvar.

I början februari befarade personal både på länsstyrelsen i Västra Götaland och Nordens ark att järven svulit ihjäl. Men så är det inte – hon lever.

Filmad

Vid det senaste snöfallet hittade man spår efter henne – och sista helgen i februari filmades hon av en privatperson.

– Det är tydligt att hon ändrat sitt rörelsemönster. Hon rör sig både längre och snabbare. Det är klart att hon får jobba hårdare för hitta mat och rör sig mellan Stensjö i Sotenäs och Saltkällan i Munkedal, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark.

Hur järven mår kan Ewa Wikberg inte uttala sig om med ledning av filmsnutten nedan.

– Det går för fort och är för långt avstånd för att man ska kunna bedöma konditionen på en järv i full vinterpäls, säger hon.