Fem män begärs häktade för illegal rovdjursjakt

Västerås (JJ) Samtliga fem anhållna i utredningen om illegal rovdjursjakt begärs häktade. Det beslutade åklagare Lars Magnusson på måndagen.

En femte inblandad begärs häktad för förgöring, vilket är rubriceringen vid misstänkt förgiftning. Arkivbild: Gettyimages

Fyra män anhölls i fredags kväll och en femte man i söndags. Samtliga är hemmahörande i Västmanlands län.

De är tillsammans misstänkta för illegal jakt på rovdjur, grova jaktbrott och förgörelse, vilket tyder på misstanke om förgiftning.

Misstankarna gäller också förberedelse till grovt jaktbrott och grovt jakthäleri. Åklagarmyndigheten har tidigare preciserat att det handlar om misstänkta brott förövade mot varg, lodjur och örn.

Av häktningsframställningarna, som lämnades in till Västmanlands tingsrätt i Västerås vid tolvtiden på måndagen, framgår att de fyra män som frihetsberövades i fredags först anhölls i sin frånvaro. De greps senare på kvällen.

En häktningsförhandling idag

En femte man anhölls på söndagen, också han i sin frånvaro. Han är misstänkt för jaktbrott, grovt jaktbrott, förgöring och förberedelse till jaktbrott.

Häktningsförhandling mot mot den femte inblandade hålls klockan 14 på måndagen men det blir inte i hans närvaro. Polisen har inte fått tag i honom.

– Man vet inte var han befinner sig för tillfället, säger en kvinna på Västmanlands tingsrätt till Jaktjournalen.

När de gäller de fyra övriga är tid för häktningsförhandlingarna utsatta till tisdagen, klockan 9, 10, 11 och 12.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser