Fem män begärs häktade för illegal rovdjursjakt

Västerås (JJ) Samtliga fem anhållna i utredningen om illegal rovdjursjakt begärs häktade. Det beslutade åklagare Lars Magnusson på måndagen.

En femte inblandad begärs häktad för förgöring, vilket är rubriceringen vid misstänkt förgiftning. Arkivbild: Gettyimages

Fyra män anhölls i fredags kväll och en femte man i söndags. Samtliga är hemmahörande i Västmanlands län.

De är tillsammans misstänkta för illegal jakt på rovdjur, grova jaktbrott och förgörelse, vilket tyder på misstanke om förgiftning.

Misstankarna gäller också förberedelse till grovt jaktbrott och grovt jakthäleri. Åklagarmyndigheten har tidigare preciserat att det handlar om misstänkta brott förövade mot varg, lodjur och örn.

Av häktningsframställningarna, som lämnades in till Västmanlands tingsrätt i Västerås vid tolvtiden på måndagen, framgår att de fyra män som frihetsberövades i fredags först anhölls i sin frånvaro. De greps senare på kvällen.

En häktningsförhandling idag

En femte man anhölls på söndagen, också han i sin frånvaro. Han är misstänkt för jaktbrott, grovt jaktbrott, förgöring och förberedelse till jaktbrott.

Häktningsförhandling mot mot den femte inblandade hålls klockan 14 på måndagen men det blir inte i hans närvaro. Polisen har inte fått tag i honom.

– Man vet inte var han befinner sig för tillfället, säger en kvinna på Västmanlands tingsrätt till Jaktjournalen.

När de gäller de fyra övriga är tid för häktningsförhandlingarna utsatta till tisdagen, klockan 9, 10, 11 och 12.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Annonser