Annons
Fällknivens säkerhetsstopp brast | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
5 månader sedan jaktkniv
Knivbladet for ut genom skaftet när Freddy Strand tog i med buköppnaren. Foto: Privat
Fällknivens säkerhetsstopp brast
Freddy skar sönder handflatan

När Freddy Strand, Hörby skulle öppna bröstbenet på en dovhjort med buköppnaren på sin äldre swingbladefällkniv, E8 brast stoppet i skaftet. Knivbladet forcerade handtaget och skar ett djupt snitt i handflatan på honom. Nu vill han varna andra jägare från att råka ut för samma sak.

Händelsen inträffade i förra veckan och i ett uppmärksammat inlägg i en jägargrupp på Facebook har inlägget fått över 1 000 reaktioner och 400 kommentarer.

Freddy Strand hade varit ute och jagat dovhjort. Olyckan inträffade när han hemma i slakteriet hade hissat upp kroppen i bakbenen och skulle skära upp bröstbenet på hjorten.

Han pressar buköppnaren genom brosket där revbenen fäster mot bröstbenet men plötsligt kommer knivbladet ut genom skaftet och skär honom i handflaten på handen som håller i kniven.

Freddy får snabbt åka till akuten i Lund som syr ihop det centimeterdjupa såret med sex stygn. Men Freddy får också en remiss till handkirurgen och dagen därpå öppnas såret upp och läkarna kontrollerar så inga viktiga nerver förstörts.

Freddy vet i dagsläget inte om han kommer få tillbaka full funktion i handen och vill nu varna andra jägare om vad som kan ske när denna äldre modellen av EKA swingblade (modell E8) belastas för hårt.

– Inget ont om EKA Knivar, det är den bästa kniv jag haft. Känner dock att denna erfarenhet bör spridas till andra som använder den gamla modellen av swingblade för att undvika liknande olyckor, säger han.

Äldre modell

Anledningen att olyckan kunde ske är att modellen av Swing Blade som användes var en tidig modell. Stoppet som gör att bladet inte forcerar genom handtaget är numera förstärkt så en liknande olycka inte kan ske.

Ramses Nordlund på EKA customer service skriver i ett mejl till Freddy Strand att det gamla stoppet påverkas när kniven slipas och själva bladet blir kortare. Till sist blir bladet så pass kort att stoppet inte håller emot. Stoppet ska på en fabriksnymodell klara 50 kilos tryck.

Numera finns en mycket säkrare spärr som slår i oavsett om man använder knivbladet eller buköppnaren, skriver Ramses Nordlund i mejlet till Freddy.

EKA har skickat den senaste modellen av Swingblade till Freddy.

– Jag har bara mig själv att skylla för olyckan. Jag använde den gamla kniven fel och använde dessutom rejält med kraft, säger Freddy.

Stoppet på den äldre swingblademodellen var inte tillräckligt för att hindra att knivbladet pressades igenom när Freddy tog i. Foto: Privat.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!