Efter en månad: Norska flyttvargen har gått tillbaka

Den så kallat genetiskt "viktiga varg", som de norska myndigheterna sövde och flyttade i november, rapporteras nu ha gått tillbaka till området där den sövdes före flytten.

Den norska vargflytten ser ut att misslyckas. Foto: Statens Naturoppsyn/Miljödirektoratet

Jaktjournalen har berättat om den norska vargflytten bland annat här. De norska myndigheterna upptäckte i en varg som uppges ha finsk-ryska gener och som uppehöll sig utanför vargzonen och började ge sig på renar.

Vargen sövdes och flyttades cirka 30 mil söderut, till skogarna i Kongsvinger nära den svenska gränsen. Platsen där den släpptes ut ligger inom den så kallade vargzonen.

Nu rapporterar den norska statliga radiostationen NRK att vargen gått tillbaka till området där den sövdes före flytten.

”Inte väldigt överraskande”

– Det är inte väldigt överraskande. Tidigare flyttar har heller inte varit lyckade, så det var en chansning. Vi måste prova, säger Ståle Sörensen på miljöavdelningen för norska fylkesmannen (motsvarande svenska länstyrelsen) till NRK.

Nu följer de norska myndigheterna vargen och NRK anger att det kan bli aktuellt att flytta den igen. Eller också kan beslutet bli att skjuta vargen.

Flyttvargens vandring har bland annat påverkat licensjakten på varg utanför den norska vargzonen. Myndigheterna har beslutat att avlysa jakten i de områden där den GPS-märkta vargen uppehåller sig – i syfte att den inte ska skjutas i licensjakten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser