Efter en månad: Norska flyttvargen har gått tillbaka

Den så kallat genetiskt "viktiga varg", som de norska myndigheterna sövde och flyttade i november, rapporteras nu ha gått tillbaka till området där den sövdes före flytten.
Arkivfoto: Statens Naturoppsyn/Miljödirektoratet

Arkivfoto: Statens Naturoppsyn/Miljödirektoratet

Jaktjournalen har berättat om den norska vargflytten bland annat här. De norska myndigheterna upptäckte i en varg som uppges ha finsk-ryska gener och som uppehöll sig utanför vargzonen och började ge sig på renar.

Vargen sövdes och flyttades cirka 30 mil söderut, till skogarna i Kongsvinger nära den svenska gränsen. Platsen där den släpptes ut ligger inom den så kallade vargzonen.

Nu rapporterar den norska statliga radiostationen NRK att vargen gått tillbaka till området där den sövdes före flytten.

”Inte väldigt överraskande”

– Det är inte väldigt överraskande. Tidigare flyttar har heller inte varit lyckade, så det var en chansning. Vi måste prova, säger Ståle Sörensen på miljöavdelningen för norska fylkesmannen (motsvarande svenska länstyrelsen) till NRK.

Nu följer de norska myndigheterna vargen och NRK anger att det kan bli aktuellt att flytta den igen. Eller också kan beslutet bli att skjuta vargen.

Flyttvargens vandring har bland annat påverkat licensjakten på varg utanför den norska vargzonen. Myndigheterna har beslutat att avlysa jakten i de områden där den GPS-märkta vargen uppehåller sig – i syfte att den inte ska skjutas i licensjakten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼