Annons
Efter en månad: Norska flyttvargen har gått tillbaka | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan licensjakt
Arkivfoto: Statens Naturoppsyn/Miljödirektoratet
Efter en månad: Norska flyttvargen har gått tillbaka
Den så kallat genetiskt "viktiga varg", som de norska myndigheterna sövde och flyttade i november, rapporteras nu ha gått tillbaka till området där den sövdes före flytten.
Jaktjournalen har berättat om den norska vargflytten bland annat här. De norska myndigheterna upptäckte i en varg som uppges ha finsk-ryska gener och som uppehöll sig utanför vargzonen och började ge sig på renar. Vargen sövdes och flyttades cirka 30 mil söderut, till skogarna i Kongsvinger nära den svenska gränsen. Platsen där den släpptes ut ligger inom den så kallade vargzonen. Nu rapporterar den norska statliga radiostationen NRK att vargen gått tillbaka till området där den sövdes före flytten.

”Inte väldigt överraskande”

– Det är inte väldigt överraskande. Tidigare flyttar har heller inte varit lyckade, så det var en chansning. Vi måste prova, säger Ståle Sörensen på miljöavdelningen för norska fylkesmannen (motsvarande svenska länstyrelsen) till NRK. Nu följer de norska myndigheterna vargen och NRK anger att det kan bli aktuellt att flytta den igen. Eller också kan beslutet bli att skjuta vargen. Flyttvargens vandring har bland annat påverkat licensjakten på varg utanför den norska vargzonen. Myndigheterna har beslutat att avlysa jakten i de områden där den GPS-märkta vargen uppehåller sig – i syfte att den inte ska skjutas i licensjakten.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!