Annons
Drömmen slog in - fick skjuta kapital hjort på stånd - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan gråhund
Första kronhjorten blev ett rikgtigt fint byte för Alexander Carlander. Foto: Privat, karta: Google maps
Drömmen slog in - fick skjuta kapital hjort på stånd
I fredags slog drömmen in för Alexander Carlander från Lidköping. Han fick skjuta en kaptial kronhjort på ståndskall för sin gråhund Assi. – De som kan det här med kronhjort säger att det kan vara en medaljhjort, säger Alexander till Jaktjournalen.
Han jagar vid Ramsnäs gård i Finneröjda i Örebro län där jaktmarken är 12.000 hektar stor. Man har haft kronskötselområde i fyra-fem år men tidigare år har bara hind och kalv varit tillåtna.I fredags släppte Alexander Assi och efter en halvtimme började hon följa ett spår, in i planteringar av olika storlek.– Det måste ha varit gamla spår, för hon spårade väldigt sakta. Men rätt vad det var blev det upptag och bomfast ståndskall. Jag var säker på att det var vildsvin, berättar Alexander.

Hjärnan kopplade inte

Han smög runt för att komma rätt i vind och inne i en tät ungskogsplantering stod Assi och ståndade för fullt.– Jag såg något brunt bland träden, men hjärnan kopplade inte så att jag förstod att det var en hjort, inte förrän den vred på huvudet. Då kom pulsen, berättar Alexander.Ganska snabbt fick han i alla fall en lucka i grenverket och kunde skjuta. Hjorten sprang över ett litet berg. – Jag sprang efter och på andra sidan berget hade den lagt sig. Det har alltid varit en dröm att få skjuta en kapital hjort på stånd, så det var riktigt roligt, säger Alexander.

Jagar älg i fjällen

Han är 31 år och har varit med på jakter sedan han var tolv år gammal. Fredagens jaktlycka innebär att första hjorten är fälld.Alexander är egen företagare och jobbar i skogen. Större delen av höstarna ser han till att ha ledigt för jakt.När den här artikeln skrivs är Alexander i Ljungdalen för att jaga älg på fjället.
Mikael Moilanenmikael.moilanen@jaktjournalen.se070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!