Annons
Drivande hundar sparar miljoner men får inte användas | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
10 månader sedan drivande hund
Svenske american foxhounden Einar har framgångsrikt jagat varg i Norge. Nu vill Norges jägar- och fiskarförbund att drivande hundar får användas även under licensjakt. Foto: Mia Källberg och privat, montage
Drivande hundar sparar miljoner men får inte användas
Drivande hundar sparar miljoner i skyddsjakten på varg i Norge. Nu höjs krav från Norges jägar- och fiskarförbund att hundarna ska få användas även i licensjakten.
Det är idag förbjudet att använda drivande hundar vid vargjakt i Norge. Myndigheterna har dock beviljat dispenser vid skyddsjakt. Nu rapporterar Jakt & Fiske, som drivs av Norges jägar- och fiskarförbund (NJFF), om stor effektivitet i skyddsjakter där drivande hundar fått användas på varg. Jaktledaren Jo Esten Trøan i Nord-Østerdalen berättar för Jakt & Fiske att antalet mantimmar per fälld varg minskade från 2 500 till 200 när drivande hund fick användas. – Om man ser till användningen av pengar, så snackar vi om en besparing på närmare två miljoner kronor per år, säger Jo Esten Trøan till Jakt & Fiske.

Ser inget behov

Norges Jägar- och fiskarförbund har under många år arbetat för att myndigheterna ska ge permanent tillstånd att använda drivande hund vid jakt på varg, björn och jerv. Myndigheterna ställer sig dock kallsinniga. Miljödirektoratet skrev 2018 till Klimat och miljödepartementet, att man ”inte ser något behov av generellt tillstånd att använda drivande hundar under skyddsjakt och licensjakt på stora rovdjur i Norge”. De dispenser som lämnas vid skyddsjakt är tillräckliga, enligt Miljödirektoratet.

Kritiskt jägarförbund

Roar Lundby, jaktkonsulent hos NJFF, är kritisk: – Det är hög temperatur kring förvaltningen av stora rovdjur, i det här ärendet menar vi att direktoratet bidrar till att öka konfliknivån genom att konstruera ett problem, säger Roar Lundby till Jakt & Fiske. Han menar att myndigheterna måste ge möjlighet att använda det effektivaste verktyget som finns i vargjakt. – Man slår inte in en spik med sten, om man har hammare. Användandet av drivande hund har långa traditioner i Norge. Det är väl beprövat och effektivt. Man har de senaste åren öppnat för att ge dispens vid skyddsjakt. Man har alltså accepterat verktyget och det har använts framgångsrikt. Nu menar vi att tiden är inne för att ge generellt tillstånd, säger Roar Lundby till Jakt & Fiske. Jaktjournalen har bland annat skrivit om american foxhounden Einar, som lånats ut till Norge och använts framgångsrikt i skyddsjakt på varg.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!