Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Dovviltstammen trivs runt Kinnekulle och stammen växer för varje år. Något inte alla uppskattar. Arkivfoto: Per Jonson

Dovviltstammen runt Kinnekulle ökar för varje år och därför behöver jägarna i området även öka avskjutningen. I de mindre samhällena runt Kinnekulle går flockar med dov och betar inne i trädgårdarna. Något som blivit en källa till konflikt.

Totalt förvaltas ett område på omkring 20 000 hektar runt Kinnekulle. En hjortkommitté med Wilhelm Klingspor i spetsen för noggrann statistik över populationsutvecklingen och sätter upp avskjutningsmål.

Fördubblad avskjutning

Jaktjournalen deltog 2012 i inventeringen av dovviltstammen runt Kinnekulle. Då var vinterstammen 1479 djur. I slutet av mars i år var siffran 2940 djur. Det är närmare en fördubbling av djur. Jämförs avskjutningen mellan de två åren är den också fördubblad. 2011/2012 fälldes 549 dovvilt. Det här jaktåret fälldes 1150 stycken.

– Förvaltningsområdet har vuxit från 15 000 hektar till 20 000 hektar men stammen har också vuxit rejält. Vi måste bromsa den tillväxten, säger Wilhelm Klingspor och fortsätter.

– Vi i kommittén lägger upp en plan, men vi är inte Länsstyrelsen och kan bara ge rekommendationer till de olika lagen som ingår i förvaltningsområdet. Det är svårt att förvalta viltet. Blir det dessutom exempelvis en snörik vinter så hundjakt inte är möjligt påverkas avskjutningen rejält. Årets milda vinter gynnade jakten men ändå lyckades jägarna i området inte fullt ut.

Ökningen fortsätter

I en intervju med lokaltidningen Nya Lidköpings Tidning gav Wilhelm Klingspor för en tid sen en förklaring till situationen.

– Vi förstod redan från början att det skulle vara svårt att uppnå, men det var realistiskt och alla hade inställningen att vi skulle lyckas De flesta har ökat avskjutningen, medan andra inte har lyckats med det. Det kan bero på att djuren flyttar sig mellan olika områden och att vissa jaktlag inte sett så många under jaktsäsongen, berättade Wilhelm Klingspor.

Vildsvin på gång

Totalt beräknas det nu i vår finnas cirka 3 400 dovvilt i vinterstam i området. Och nu är även vildsvinen på väg in i området.

–Än så länge finns det ingen större etablerad vildsvinstam i området men under jaktsäsongen har tolv vildsvin fällts, säger Wilhelm Klingspor som också berättar att de under höstens jakter för första gången hade vildsvin med i dreven.

Många av de öppna markerna runt Kinnekulle används till betesmarker eller för vallproduktion och lantbrukarna i området vill inte att vildsvinsstammen ska få fäste runt Kinnekulle. Dessutom finns det naturreservat med en unik orkidéflora på Kinnekulle.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼