Jaktnyheter

Döde jägarens skador förbryllar polisen

Händelsen rubriceras fortfarande som en olycka. Men polisen är ännu inte helt säker på att den jägare som hittats död i ett jakttorn utanför Ekjsö omkommit efter att ha attackerats av ett vildsvin. Arkivbild: Jaktjournalen

Skadorna på den jägare som hittats död i ett jakttorn i Kråkshult är inte helt typiska för en vildsvinsattack. Eftersöksjägare har varit på plats men inte hittat något vildsvin. Nu hoppas polisen att den rättsmedicinska undersökningen av jägarens kropp ska ge svar på vad som egentligen hänt.

"}}

Polisen misstänkte initialt att den danske jägare i 60-årsåldern som hittades död i ett jakttorn utanför Kråkshult i Eksjö kommun i onsdags, 17 augusti, kunde ha bragts om livet av en människa.

Greps för grovt brott

Två personer greps, misstänkta för grovt brott.

De släpptes ganska snart sedan man dragit slutsatsen att den döde attackerats av ett vildsvin och att hans frånfälle därmed ska behandlas som en olyckshändelse.

Eftersöket gav inget

Eftersom polisen trodde att den avlidne jägaren angripits av ett skadskjutet vildsvin hoppades utredarna att de eftersöksekipage som skickades ut under torsdagen skulle kunna lokalisera det skadskjutna djuret.

Men eftersökspatrullerna gick bet. Varken något skadskjutet vildsvin, eller några tecken på att ett sådant skulle varit inblandat i den 60-årige jägarens död kunde hittas.

P4 Jönköping rapporterar att en annan jägare satt på ett grannpass. Han hörde aldrig något skott avlossas.

Polisen är förbryllad

Nu framkommer även uppgifter om att polisen i Eksjö ska vara förbryllad av skadorna på jägarens kropp. Vanligast är att den som attackeras av vildsvin uppvisar skador på insidan av låren. Den döde jägares skador återfinns dock i första hand på framsidan av låren samt på utsidan av en höft.

Det uppger flera lokala och rikstäckande medier.

Polisen rubricerar fortsatt dödsfallet som en olycka. Men exakt vad som hänt anses fortfarande vara oklart.

Tros ha flytt vildsvin

Varför jägaren hittades uppe i ett jakttorn finns det flera teorier om.

En av dem gör gällande att mannen flytt det attackerande vildsvinet genom att klättra upp i tornet. En annan teori är att jägaren skulle ha tagit sig till konstruktionens topp i ett försök att få nätverkstäckning för sin mobiltelefon, i syfte att tillkalla hjälp.

Kroppen ska obduceras

Jägarens kropp ska nu obduceras och genomgå en rättsmedicinsk undersökning. Polisens förhoppning är att det ska ge mer exakta besked om vad som egentligen ligger bakom det tragiska dödsfallet.

Det kan dock dröja innan resultatet av undersökningarna är färdigt. Ett fullödigt rättsmedicinskt protokoll brukar tå några månader att få fram.

Öppen för nya brottsfakta

Till dess står polisen beredd att ändra brottsrubriceringen ifall nya fakta skulle föranleda en omvärdering av fallet.

– Skulle det vara så att de upptäcker att en kniv eller något annat orsakat skadorna, då blir det ändrat igen till en brottsutredning, säger Katarina Bäck vid Höglandspolisen i Eksjö till Smålands-Tidningen.