Jaktnyheter

Brist på vapen och ammunition

vapen och ammunition
Bristen på vapen och ammunition kan skapa förseningar för jägare som tvingas byta modell och därmed också måste söka ny vapenlicens. Foto: Gettyimages

Först satte pandemin stopp för både produktion och leveranser. Sedan började militären konkurrera om varor och komponenter i Ukrainakrigets spår. Det har skapat brist på jaktvapen och ammunition inför höstens jaktstart.

"}}

För företaget Fritid Vildmark i Piteå har bristen blivit kännbar.

– Vi har problem med brist och ojämna leveranser sedan i våras. Det finns helt enkelt inget att köpa. Det kan exempelvis vara komponenter som plötsligt är slut, eller som skickats någon annanstans, förklarar Seved Wiklund som äger Fritid Vildmark.

– Det kommer att finnas både vapen och ammunition i höst. Men om man förut kunnat välja mellan tio olika modeller, har man kanske fyra att välja mellan idag. Favoriterna kommer att vara svåra att få tag på och varor från USA kommer att vara synnerligen svåra att komma över, fortsätter han.

Riskerar att bli utan

Seved Wiklund

Jägare som använder sig av ammunition som inte är så vanlig kommer också att få svårt att fylla på sina lager. I rådande bristsituation prioriteras varorna med störst efterfrågan.

– Övningsammunition hagel kaliber 20 tror jag till exempel inte att man kommer att kunna få tag på alls, säger Seved Wiklund.

Den som är ute i sista sekunden med sin beställning ser redan nu ut att vara illa ute. Men även de som beställt nytt jaktvapen så tidigt som i februari och mars riskerar att bli utan.

”Kan bli förseningar”

– Det är inte säkert att de får vad de beställt. Problemet kan lösas med byte av modell. Men för det krävs en ny licens, så det kan bli förseningar, konstaterar Seved Wiklund.

Även i grossistledet är bristen märkbar. Men där har den ännu inte brett ut sig lika mycket, som inom handeln.

– Vi har hört om en viss brist från en del av våra medlemmar. Men det är ingen katastrof, säger Joakim Stenberg, vd på branschorganisationen Jaktgrossisterna.