Björndrama i Dalarna: ”Jag var tvungen att skjuta”

Dalarna (JJ) En jägare i norra Dalarna tvingades skjuta en björnhona som kom ut ur ett ide och gick till anfall. – Det var väldigt obehagligt, berättar mannen som sköt.

Jägaren tvingdes skjuta björnen på fem-sex meters avstånd. Arkivbild: Gettyimages

Det var vid lunchtid på lördagen som en jämthund på älgjakt började skälla ståndskall i en brant sluttning i tät ungtallskog.

Jägarna försökte locka av jämthunden men den lyssnade inte på det.

– Ju mer vi lockade desto roligare tyckte han att det var. Vi förstod att det var björn, för det var ett väldigt liv – det mullrade som åskan inne i idet där han stod, berättar en av jägarna.

Man väntade cirka en timme och försökte försiktigt närma sig hunden och idet.

Hunden halvvägs ned i idet

– Det tyckte hunden var alldeles fantastiskt. Han viftade på svansen allt vad han kunde och var halvvägs ned i hålet. Det var inte roligt, berättar mannen.

Planen var att försöka komma riktigt nära och dra ut hunden i svansen. Han smög med osäkrat gevär i vänsterhanden och tänkte försöka få tag i hunden med högerhanden.

Men på fem-sex meters blev björnen plötsligt varse den mänskliga närvaron.

– Hon kom ut och jag jag tvungen att skjuta. Hon tumlade runt och jag förlorade henne ur sikte för någon sekund. Sedan satt hunden i halsen på björnen och jag höll så högt jag kunde i det andra skottet, berättar jägaren.

”Riktigt obehagligt”

Då föll björnen ihop död. Jägarna slog larm till polisen.

– En polisman kröp ned i hålet och konstaterade ”mer björn”. Han såg två ungar och myndigheterna har beslutat att de ska sparas. Honan hade gått i sin – hon hade ingen mjölk i ljuvren – så man tror att det är fjolårsungar som kommer att klara sig, berättar jägaren.

Han uppskattar att björnhonan vägde kring 100 kilo. Enligt uppgift till Jaktjournalen kommer länsstyrelsens tjänstemän att bevaka idet för att ha kontroll på hur det går för ungarna.

För jägaren som sköt var den jobbig upplevelse.

– Det var riktigt obehagligt, säger mannen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser