Bildextra: Robert sköt rekordlo!

Storuman (JJ) Mycket talar för att Robert Salomonsson, Vilhelmina, sköt ett rekordlo i går norr om Storuman i Västerbotten.

 

Robert Salomonssons lodjurshane vägde nära 34 kg, troligen ett rekordlo. Marcus Lundqvist håller upp lon.

– När jag kom fram till ståndskallet såg det ut som en puma i trädet. Efter kontrollvägning på tre vågar ligger vikten på nästan 34 kilo! berättar Robert Salomonsson.

Robert jagade på Vapstens samebys marker norr om Storuman. Efter spårningsarbete misstänkte Robert och hans jaktkompis Marcus Lundqvist att lokatten uppehöll sig i ett högt berg med klippsprång.

– Det var svårt att ringa så vi chansade och släppte våra hundar på det spår vi hade, berättar Robert.

Robert släppte Pelton, som är en blandning av karelare och norrbottensspets. Marcus släppte sin Trixa som också är en blandning, laika/stövare/gråhund och efter Roberts björnhund Urak.

– Efter ett tag fick de tag på ”katten” som började gå fram och tillbaka i branten. Ett tag lurade han hundarna, men Pelton hittade ”katten” igen och då träade den, berättar Robert.

– Vi filmade hela jakten och när jag kom fram till ståndskallet fick jag riktigt fina filmscener. De ska ingå i min uppföljare av Jakt för Livet. Det blir en jakt-dvd med björn- och lojakt och går allt som planerat ska jag släppa den i sommar.

– Jag förstod direkt att det var en riktigt stor lokatt. Huvudet påminde om en björnskalle och vi kontrollvägde på tre olika vågar som visade på knappt 34 kg.

Mycket talar för att Roberts lodjurshane är den största i modern tid.

– Jag håller mycket föredrag om rovdjursjakt både i Sverige och Norge och vad jag fått fram så är 28 kg den tyngsta dokumenterade lokatten som skjutits tidigare.

Du kan läsa mer om Roberts rekordlo i kommande nummer av Jaktjournalen, då kommer vi också som enda tidning att kunna publicera filmbilder från den lyckade jakten.

Har även du bilder från lodjursjakten? Skicka en bild via MMS till Jaktjournalens redaktion, tel 070-395 00 94, så ringer vi upp.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser